Lumina albastră emisă de telefoanele mobile poate provoca orbirea

Oamenii de știință avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă expunerea îndelungată, pe întuneric, la lumina albastră emisă de dispozitivele mobile.

Avertismentul pe care mulți dintre noi îl primesc de la bunici și părinți – că dacă stăm prea mult cu ochii în telefonul mobil ne stricăm vederea – are de acum o bază științifică. Cercetătorii de la Universitatea din Toledo, Ohio, au descoperit că expunerea îndelungată la lumina albastră pe care o emit telefoanele mobile și tabletele ne poate distruge vederea. Mai exact, această lumină specifică, răspândită în întuneric, atunci când folosim telefoanele noaptea, stimulează producerea unor „molecule otrăvitoare” la nivelul ochiului, care pot duce la degenerescență maculară, boală care provoacă orbirea.

Oamenii de știință au publicat studiul în revista Scientific Reports. Ei avertizează că, spre deosebire de alte tipuri de lumină, cea albastră afectează mult mai grav retina, pentru că ochiul uman nu o poate bloca sau reflecta.

Vezi și Lentilele de contact heliomate. Oferă protecție UV și corectează vederea

Astfel, lumina ajunge direct în fotoreceptorii din retină, care sunt astfel suprasolicitați și încep să producă un compus chimic toxic, care va duce la orbire. Din păcate, acești fotoreceptorii de la nivelul ochiului nu se pot regenera. Dacă sunt distruși de o lumină prea puternică, medicii nu mai pot face nimic și apare degenerescența maculară.

Degenerescența maculară este o boală care apare de obicei la persoanele în vârstă, după 50 de ani. Boala este provocată de distrugerea celulelor fotoreceptoare de la nivelul retinei. Aceste celule au nevoie de molecule specifice, care sunt o formă a vitaminei E, pentru a face posibilă vederea. Expuse la lumina albastră, moleculele declanșează însă o reacție chimică toxică, iar celulele fotoreceptoare sunt distruse.

Te poate interesa și Implantul artificial de retină va reda vederea pentru milioane de bolnavi

Persoanele afectate de degenerescență maculară nu sunt complet oarbe, dar ele nu mai pot vedea clar sau nu văd deloc imaginile din centrul câmpului vizual. Boala este incurabilă, dar evoluția ei poate fi încetinită și simptomele ameliorate prin tratament adecvat și operații cu laser.

Cercetătorii de la Universitate din Ohio speră să poată realiza picături speciale pentru ochi, care să protejeze retina de efectele luminii albastre. Până atunci însă, ar fi bine să limităm cât mai mult folosirea telefoanelor și tabletelor pe întuneric și, dacă este posibil, să folosim ochelari de soare, care filtrează și lumina UV, dar și cea albastră.

Surse: The Independent, New York Post

Citește și Nanopicăturile ar putea înlocui ochelarii. Repară corneea și redau vederea