Lentilele de contact heliomate. Oferă protecție UV și corectează vederea

Tehnologia care permite realizarea de lentile fotocromatice există deja de mulți ani. Acum va fi folosită în premieră și pentru lentilele de contact, nu doar pentru ochelarii heliomatici.

Compania Johnson & Johnson a prezentat o nouă gamă de lentile de contact, care se comportă la fel ca ochelarii heliomatici. Pe lumină normală sunt transparente, dar în lumina puternică a soarelui se închid la culoare, protejând astfel ochii.

Lentilele de contact fotocromatice sunt realizate în parteneriat cu compania Transitions Optical, iar Administrația pentru Controlul Medicamentelor și Alimentelor din Statele Unite (FDA) a aprobat deja lansarea lor pe piață.

Noile lentile se numesc Acuvue Oasys Contact Lenses with Transitions Light Intelligent Technology și sunt prevăzute cu un filtru fotocromatic, care blochează razele utraviolete. De aceea, ele se vor închide sau se vor deschide la culoare, în funcție de lumina ambientală.

Te poate interesa și Nu mai vad bine! Încearcă aceste aplicaţii mobile gratuite care îţi arată cât de bine vezi

Aceste lentile pot fi folosite zilnic și sunt disponibile pentru corectarea vederii la distanță, dar și la apropiere. În acest fel, ele vor înlocui atât ochelarii de vedere cât și ochelarii de soare, care sunt destul de greu de folosit de către persoanele cu probleme de vedere.

lentile contact heliomate

Acestea sunt primele lentile de contact concepute special pentru a se adapta în orice condiții de lumină, iar realizarea lor vine după aproape 10 ani de studii, precizează medicul Xiao-Yu Song, de la compania Johnson & Johnson Vision.

Vezi și Implantul artificial de retină va reda vederea pentru milioane de bolnavi

Studiile clinice au demonstrat că folosirea lentilelor fotocromatice nu are efecte negative, nici în cazul în care sunt folosite în timpul șofatului, ziua sau noaptea. Pentru au primit deja aprobarea din partea FDA, noile lentile vor ajunge pe piață în prima jumătate a anului viitor.

Nu a fost anunțat deocamdată un preț de vânzare, dar lentilele de contact heliomate vor fi destul de costisitoare, având în vedere că producătorul Johnson & Johnson recomandă folosirea lor timp de cel mult două săptămâni și apoi înlocuirea lor.

Sursa: Daily Mail, Essilor

Citește și Aplicația care va face posibilă testarea vederii chiar la tine acasă