EXPLORER – primul aparat care permite scanarea completă a corpului

Sursa medicală: Universitatea California, Davis. Experți citați: Simon Cherry și Ramsey Badawi de la UC Davis.

Cu ajutorul unui nou aparat revoluționar, medicii vor putea realiza în timp real scanarea completă a corpului unui pacient.

Inginerii Simon Cherry și Ramsey Badawi de la Universitatea California din Davis au conceput un nou sistem de vizualizare în interiorul corpului uman, care ar putea schimba radical radiologia.

Noua metodă permite scanarea completă a corpului în timp real, astfel încât medicii pot să observe fiecare detaliu. În acest fel, pacientul este supus unei singure investigații, nu mai trebuie să treacă pe la ecografie, radiografie și tomografie. Toate imaginile sunt obținute simultan, iar scanarea întregului corp durează cel mult 30 de secunde.

scanarea completă a corpului

Noul scanner se numește EXPLORER și combină tehnologia pe care o regăsim în prezent la un computer tomograf (CT – cu raze X) și la o tomografie clasică (cu emisii de pozitroni – PET scan). În urma scanării, medicul poate vedea o imagine completă, tridimensională, cu interiorul corpului pacientului. Mai mult, specialistul poate chiar să analizeze în detaliu anumite zone, prin opțiunea de zoom, ca să vadă doar inima sau doar genunchiul.

Vezi și Inovație în medicină. Un sistem de realitate augmentată, aprobat pentru folosirea în chirurgie

Medicii pot obține fotografii sau înregistrări video cu diferite organe sau părți ale corpului, pentru a vedea cum se deplasează anumite medicamente prin corp sau cum evoluează o afecțiune.

Totodată, pot fi monitorizate și alte aspecte foarte importante: fluxul sanguin, modul de asimilare a glucozei, infecțiile, inflamațiile, cancerul cu metastaze, diferite boli metabolice.

Un alt avantaj, de data aceasta pentru pacient, îl reprezintă doza redusă de radiații. Astfel, noul aparat expune bolnavul la o doză cu 40% mai mică decât radiația unui tomograf clasic. Practic, scanarea este mai rapidă, mai clară și mai puțin periculoasă, precizează Simon Cherry.

Te poate interesa și RMN în doar 5 minute. Inteligența Artificială poate reduce durata investigației

Primele imagini realizate cu EXPLORER, la spitalul Zhongstan din Shanghai au fost prezentate la Chicago, în cadrul unei conferințe a Societății Radiologice din America de Nord.

Inventatorii noului scanner speră ca acesta să fie disponibil pentru public începând cu luna iunie a acestui an. Aparatul poate fi de mare ajutor atât pentru stabilirea unui diagnostic, cât și pentru cercetare. Scannerul este realizat în colaborare cu compania United Imaging Healthcare din Shanghai, care va produce aparatul pe scară largă, în momentul în care acesta va putea fi lansat pe piață.

Sursa: Popular Science, UC Davis

Citește și Ce trebuie să știi despre CT – Tomografia Computerizată (Ghid pentru pacienți)