RMN în doar 5 minute. Inteligența Artificială poate reduce durata investigației

Radiologii vor să folosească algoritmii de Inteligență Artificială pentru a reduce semnificativ durata unei investigații RMN.

În prezent, durata unui examen RMN este de aproximativ 90 de minute, timp în care pacientul trebuie să stea complet nemișcat. Este foarte dificil, mai ales că unii bolnavi au dureri mari sau sunt în stare critică. De aceea, un RMN rapid ar fi salvator și pentru pacienți, dar și pentru medici.

Deocamdată investigația durează foarte mult pentru că aparatul face o serie de fotografii 2D cu interiorul corpului pacientului, iar apoi combină aceste imagini pentru a realiza o scanare 3D.

Pe viitor, tehnica s-ar putea schimba. Proiectul FastRMN este lansat de cercetătorii de la Universitatea din New York și ar reduce timpul necesar unei inevstigații RMN de la 90 de minute la doar 5 minute.

Vezi și Ce trebuie să știi despre CT – Tomografia Computerizată (Ghid pentru pacienți)

Noua metodă presupune realizarea unor imagini 2D, pe care apoi algoritmii de Inteligență Artificială le compelează, pentru a realiza o imagine tridimensională. Acest lucru va fi posibil după ce agloritmul va învăța să recunoască anomaliile din corpul uman, în urma vizionării a milioane de imagini RMN.

Astfel, tumorile ar putea fi observate din doar câteva cadre, iar algoritmul va completa automat „golurile”, realizând o imagine de ansamblu, o investigație RMN completă.

FastRMN a început de trei ani și va mai dura un timp până când experții vor fi siguri de corectitudinea unei investigații rapide. Este normal să dureze, pentru că nu poate fi permisă nicio eroare din partea algoritmului, care ar putea să nu recunoască o tumoare canceroasă dacă nu este bine pregătit.

De aceea, cercetătorii au cerut ajutorul unor specialiști în Inteligență Artificială de la Facebook. Reducerea duratei unui examen RMN ar oferi mai mult confort pacienților, iar în cazuri de urgență le-ar salva chiar viața, pentru că acele 90 de minute petrecute la investigație pot face diferența între o intervenție salvatoare și una care a venit prea târziu.

Despre importanța unei investigații RMN și ce presupune aceasta poți citi mai multe detalii AICI!

Sursa: Daily Mail

Citește și Aplicație revoluționară care poate interpreta radiografiile

Foto: Wikipedia