Cercetătorii au identificat genele responsabile de coșmaruri

Multe persoane sunt chinuite aproape noapte de noapte de coșmaruri de care nu pot scăpa, deși au încercat toate terapiile posibile. Pentru ei ar putea exista o soluție radicală, însă cu efect garantat.

Sunt încă multe necunoscute legate de somn și de vise, dar oamenii de știință au făcut importanți pași înainte în acest domeniu. O echipă de cercetători a identificat genele responsabile de producerea coșmarurilor. Mai exact, este vorba de două gene care ne permit să intrăm în faza de somn profund REM, când au loc visele și, din păcate, și coșmarurile.

În cadrul unui experiment, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au înlăturat la cobai două gene care determină instalarea somnului REM. Această fază a somnului are loc la toate animalele și până acum era considerată esențială pentru sănătate.

De altfel, specialiștii considerau că fără somn REM oamenii sau animalele ar muri. Acest lucru nu s-a întâmplat însă în cazul cobailor, deși ei nu au mai avut parte de somn REM în urma modificării genetice suferite.

Vezi și 5 întrebări ca să afli dacă suferi de o afecțiune a somnului

Mai mult chiar, lipsa acestei faze a somnului nu pare să-i fi afectat deloc, ei trăind la fel ca înainte. Genele care au fost eliminate în cazul lor, asociate cu somnul REM, se numesc Chrm 1 și Chrm 3.

În urma acestui experiment, cercetătorii japonezi susțin că visele și somnul REM nu sunt esențiale pentru sănătatea oamenilor. Astfel, cei care sunt chinuiți de coșmaruri ar putea scăpa de această problemă prin eliminarea celor două gene. Desigur, modificarea genetică ar însemna și eliminarea definitivă a oricărui fel de vise.

Sunt însă visele necesare pentru sănătatea noastră psihică? Mulți psihologi consideră că ele ne ajută să retrăim noaptea momentele esențiale ale zilei care a trecut, să găsim soluții la problemele cu care ne confruntăm și să ne fixăm mai bine amintirile.

Îți recomandăm și Dormio, dispozitivul care ne permite să ne controlăm visele

O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a făcut un studiu la care au participat 29 de tineri. Ei au descris care este rutina lor zilnică, ce probleme au și apoi au povestit ce visau noaptea.

Cercetătorii au analizat visele lor, ca să observe dacă există vreo legatură între acestea și provocările sau grijile pe care le aveau tinerii în timpul zilei. Din 299 vise analizate, legătura s-a confirmat în doar 2% din cazuri.

Prin urmare, visele nu sunt o rememorare a evenimentelor trăite ziua. Însă starea emoțională cu care se confruntă oamenii în timpul zilei se regăsește frecvent și în vise.

Nu sub forma unor scenarii identice cu momentele trăite în timpul zilei, ci a unor emoții. Astfel, prin intermediul viselor oamenii reușesc să facă față mai ușor unor emoții puternice cu care se confruntă și poveștile nocturne din mintea lor le pot conferi uneori alinare.

Sursa: Daily Mail

Citește și  Sisteme digitale pentru controlul somnului