Hemoleucograma completa din doar doua picaturi de sange

Medic citat: Sarah Levy, Sight Diagnostics

Un start-up din Israel a conceput un dispozitiv revolutionar, care poate realiza o hemoleucograma completa din doar doua picaturi de sange, care sunt recoltate din varful degetului.

Dispozitivul, conceput de compania Sight Diagnostics, poate realiza în doar 10 minute o hemoleucogramă completă, o analiză foarte importantă de sânge, care ar trebui făcută anual. Noutatea o reprezintă durata foarte redusă necesară pentru obținerea rezultatelor (care în mod normal durează câteva zile), dar și modul de recoltare. Astfel, pacientului nu i se mai recoltează câteva eprubete din sânge din venă, ci doar două picături, din vârful degetului.

Aparatul care poate realiza această performanță se numește OLO și are la bază algoritmi de inteligență artificială. Cu ajutorul lui, pacientul poate să obțină rezultatele aproape pe loc, într-o singură vizită la medic. El nu mai este nevoit să facă mai multe drumuri – unul pentru a obține trimiterea la analize, altul pentru recoltarea de sânge și un alt drum pentru interpretarea analizelor. Medicul poate folosi acest aparat chiar în cabinetul său și în doar 10 minute are deja informațiile necesare despre starea de sănătate a pacientului.

Vezi și Markeri tumorali. In ce conditii trebuie facute aceste analize

OLO a primit aprobare de la Agenția Americană a Medicamentelor și Alimentelor și poate fi folosit pentru a realiza o hemoleucogramă completă. Acest test de sânge este foarte important pentru o evaluare generală a stării de sănătate, dar poate ajuta și la diagnosticarea unor boli grave, printre care și leucemia. În cadrul acestui test sunt numărate globulele roșii (eritrocitele), globulele albe (leucocitele) și trombocitele din sânge.

analize sange, aparat, OLO

„Aparatul aduce o schimbare importantă, deoarece în acest moment aceste teste de sânge se fac doar în laboratoare”, a declarat Sarah Levy, tehnician șef la Sight Diagnostics. Ea precizează că OLO poate ajuta la reducerea costurilor necesare pentru realizarea unei hemoleucograme, deoarece nu mai este nevoie de laboratoare și de personal specializat pentru a prelucra mostrele de sânge și a obține rezultatele. Totul se face simplu și rapid, prin algoritmii de inteligență artificială din dispozitiv.

Dispozitivul transformă cele două picături de sânge în imagini digitale, prin intermediul unui microscop integrat foarte performant. Aceste imagini sunt apoi scanate și analizate de algoritmi, care oferă în doar 10 minute rezultatele. Aparatul include un kit special pentru recoltarea și apoi procesarea mostrelor de sânge.

analize sange, aparat, OLO

Tehnologia Parasight, folosită acum pe OLO, a fost utilizată pentru prima dată în anul 2012, în cadrul unui alt test rapid, pentru diagnosticarea malariei, teste care este aprobat deja în 24 de țări. OLO poate oferi rezultate la fel de corecte ca și testele de laborator. Aparatul poate analiza 19 parametri ai hemoleucogramei, iar rezultatele sunt afișate pe ecran. Ele pot fi însă și printate foarte ușor sau trimise pe e-mail.

Sursa: Jerusalem Post

Citește și Premiera mondiala: medicii au folosit editarea genetica CRISPR la o pacienta cu siclemie