Noile tehnologii transformă radical îngrijirea bătrânilor: un robot ține companie persoanelor în vârstă

Îngrijirea bătrânilor este deseori o provocare pentru rude, care nu pot neglija nevoile persoanelor în vârstă. Dacă nu există posibilitatea unui ajutor permanent din partea familiei, un robot poate fi soluția salvatoare.

Robotul Zacharias, un proiect realizat de Radio Project, cu finanțate europeană, este conceput special pentru îngrijirea bătrânilor. Dacă aceștia trăiesc singuri și nu pot fi ajutați permanent de copii sau de alte rude, se pot trezi în situații dificile. Poate nu-și mai găsesc ochelarii sau medicamentele, ori uită că este ora de masă.

Roboțelul însoțitor are mereu grijă ca bătrânul de care se ocupă să-și ia la timp tratamentul, să-și pregătească mâncarea și poate chiar să cheme de urgență medicul, dacă observă vreo problemă, scrie Euronews.

Zacharias este dotat cu senzor laser 2D, care îi permite să realizeze o hartă a camerei sau casei în care se află. Astfel, el se poate deplasa singur prin casă, însoțind persoana pe care o supraveghează. De asemenea, știe să recunoască agravarea unei crize de Parkinson sau de demență, dar și alte anomalii medicale, verificând mereu comportamentul persoanei pe care o monitorizează. Astfel, când observă ceva nefiresc, va anunța imediat rudele sau medicul care îl are în grijă pe bătrân.

Vezi și Tehnologii care vor schimba radical asistența medicală

Prototipul este deja testat cu voluntarii umani, printre care se numără și Aggeliki, o femeie de 68 de ani care locuiește singură în orașul Patras din Grecia. Deși poate duce o viață independentă, bătrâna suferă de artrită și se teme ca nu cumva să cadă și să sufere fracturi. De aceea, robotul poate fi de mare ajutor.

Creatorii proiectului spun că pe viitor asemenea roboței ar putea face parte din casele inteligente, unde vor putea observa și monitoriza activitatea persoanelor în vârstă. Totuși, există încă probleme cu care se pot confrunta roboții desemnați cu îngrijirea bătrânilor. Obiectele din casă pot fi multate în alte locuri, iar asta va fi provocare pentru robot. De asemenea, costul unui asemenea gadget poate fi mult prea mare pentru o persoană obișnuită. Totodată, folosirea roboților trebuie să fie mult simplificată, pentru a putea fi utilizați de bătrâni care nu au o pregătire specială în acest sens.

Citește și IBM a lansat un dispozitiv inteligent, care permite spitalizare acasă

Sigur că un robot nu se compară cu un îngrijitor uman, însă poate rezolva o problemă care devine tot mai evidentă. Populația Europei este într-un proces accentuat de îmbătrânire. Datele furnizate de Comisia Europeană arată un viitor deloc optimist: în anul 2080 numărul persoanelor care au peste 80 de ani va fi aproape la fel de mare ca al tinerilor.

Prin urmare, nu vor exista suficiente persoane care să aibă grijă de bătrâni, mai ales că speranța de viață crește, iar aceștia au nevoie de îngrijire pe termen lung. Iată de ce roboții care se ocupă de îngrijirea bătrânilor pot fi o soluție mult mai bună, venind în sprijinul sistemului de asistență socială, care este deja depășit de numărul mare de solicitări.

Citește și Pillo, robotul care are grijă de sănătatea familiei