Tehnologii care vor schimba radical asistența medicală

Asistența medicală trece într-un alt secol!

Tehnologia trece, cu fiecare zi, dincolo de imaginație. Ceea ce folosim cu naturalețe azi, nu era nici măcar imaginat acum 15 ani sau nu exista decât în mintea vizionarilor acum 5-10 ani. Evoluția explozivă a tehnologiei ne schimbă viața, iar, curând vor schimba radical ceea ce știm noi, azi, despre asistența medicală.

1. Telefonul inteligent. Deși nu mai este nou, potențialul pe care îl are un smartphone este încă prea puțin utilizat în domeniul sănătății și cel legat de asistența medicală. Ceea ce trebuie să conțină telefonul mobil inteligent, pentru a deveni un medic în buzunarul tău sunt aplicațiile de calitate din domeniul eHealth. Telefonul inteligent poate să fie un hub pentru noile tehnologii de diagnostic și tratament. De la bolnavii de diabet la cei cu probleme cardiace, de la probleme de nutriție, până la afecțiuni oculare, de la probleme de mobilitate până la afecțiuni neurologice telefonul mobil inteligent este un aliat.

2. Dispozitive de diagnostic portabile. Aceste dispozitive sunt necesare în cele mai diverse situații. De la vizitele la domiciliu, pentru persoanele care nu se pot deplasa, până la intervenția rapidă și mult mai eficientă la locul unor accidente sau în cazul dezastrelor naturale, aceste dispozitive sunt de o utilitate maximă și pot salva vieți. Clinicienii pot face analize de sânge, pot face investigații cu raze X, există deja kituri pentru analize și alte tipuri de investigații extrem de necesare și foarte utile, pentru care deplasarea la un spital nu mai este necesară.

3. Dispozitive de administrare de medicamente. Aceste tehnologii și dispozitivele care le înglobează sunt o veritabilă revoluție. Statisticile arată că peste jumătate din tratamentele medicale prescrise nu sunt administrate corect de pacienți mai ales în cazul tratamentelor de lungă durată. Mai multe tipuri de tehnologii care sunt în curs de perfecționare ar putea permite pacienților și personalului medical să supravegheze și să monitorizeze aplicarea tratamentului prescris, dar și mai mult decât atat, poate stabili dozele ideale, poate urmări eventualele reacții adverse pe termen scurt sau lung și poate semnala eventualele probleme, direct medicului curant.

4. Terapia digitală. Termenul este nou și inedit. Therapeutics digitale (terapia digitală) sunt intervențiile din sănătate sau de asistență socială livrate printr smartphone sau un laptop. O nouă generație de terapii digitale automate a fost dezvoltată, iar Sleepio este un exemplu bun și elocvent, reprezentând un program care rulează pe perioada a șase săptămâni și care este adaptat pentru a trata insomniile, ajută la atenuarea anxietății și a depresiei.

5. Studierea genomului. Procedura este esențială pentru o mai bună înțelegere a modului în care unele boli afectează diferite persoane. Cunoscând profilul genetic al bolii se poate prevedea modul de răspuns la o anume medicație pentru o persoană supusă tratamentului. De exemplu, în Marea Britanie, guvernul sponsorizează proiectul unei bănci de date care înmagazinează genomul a 100.000 de persoane. În Statele Unite, o companie promite să construiască o bază de date care cuprinde datele genetice culese de la un milion de persoane până în 2020 și a adunat deja 20.000 de genomuri care dau indicații despre caracteristicile fizice ale oamenilor.

Citeste si: Brățara Google pentru monitorizarea continuă a stării de sănătate

6. Inteligență artificială. Cert, inteligența artificială nu mai este o utopie. Inteligență artificială este însă înțeleasă altfel decât o făceau romanele SF de acum 20 de ani și va permite computerelor să învețe fără să fie programate în mod explicit, când este expus la noile date. Enlitic, divizia Watson IBM și Google Deep Mind au început să exploreze potențialul de aplicare al inteligenței artificiale în domeniul asistenței medicale.

Citeste si: Aplicațiile pentru dispozitivele mobile, cartea de vizită a marilor companii

Iar acestea nu sunt decât câteva din provocările pe care le aduc noile tehnologii pentru asistența medicală.