Pillo, robotul care are grijă de sănătatea familiei

Pillo este cel mai simpatic, mai inteligent și mai prietenos mod în care serviciile medicale pot pătrunde, cu eleganță, în casa fiecăruia dintre noi. Este o farmacie  inteligentă și automată care te recunoaște și care își dă medicamentele prescrise, dar poate face mult mai mult de atât.

Pillo poate schimba modul în care ne gestionăm sănătatea. Roboțelul este capabil să recunoască după trăsăturile feței și după voce pe fiecare din membri unei famili. Memorează problemele de sănătate ale fiecăruia, îi știe programul și îi dă la ora potrivită medicamentele prescrise. Mai mult, Pillo poate răspunde la întrebări simple legate de starea de sănătate și nutriție. La nevoie te pune în legătură cu medicul curant. Roboțelul poate comanda medicamente, pe bază de rețetă, la farmacie. Și, peste toate Pillo are abilitatea de a se adapta la nevoile familiei având capacitatea de a învăța.

FACIAL_RECOGNITION_copy_iubbxu

Pillo îți poate da instrucțiunile de care ai nevoie pentru a face exercițiile fizice potrivite cu stilul și nevoile tale. Are și informații despre alimente și necesarul de calorii zilnice a fiecărui membru din familie. Are abilitatea de a căuta informații pe internet.

Face diferența între surse credibile și informații false. Dacă nu poate găsi informația corectă recunoaște că nu știe și te pune în legătură cu cineva care știe.

Pare nostim, așa la prima vedere, dar mă gândesc cu ar reacționa medicii noștri de familie dacă ar primi un telefon, fie el și via Pillo, la 7 dimineața pentru că bunicul nu mai știe exact ce medicamente trebuie să ia. Sau dacă bunica are o curiozitate legată de o problemă de sănătate… Sau cum ar cumpăra roboțelul medicamente compensate când sistemul de carduri de sănătate nu funcționează… În fine să fim optimiști și să sperăm că vom trăi suficient de mult să recuperem…

Citește și: Lavinia Ioniță: „Viitorul stă în gene și în medicina personalizată”

WEARABLES_copy_k6yrwv

Citește și: Servicii speciale de eHealth pentru persoanele cu deficit de auz

Pillo stochează în siguranță medicamentele în recipiente inviolabile în interiorul dispozitivului, timp de patru săptămâni. Robotul verifică inainte de a elibera pilulele dacă este utilizatorul potrivit. Și o face de fiecare dată. Este exclus să-l păcălești și nu poate greși doza. Trimite sms-uri dacă ai uitat să-ți iei medicamentele sau nu ești acasă la ore recomandată pentru tratament. 

Robotul se poate interconecta cu oricare dispozitiv purtabil sau cu dispozitivele inteligente (tablete, telefoane sau ceasuri) și poate stoca, gestiona și partaja datele biometrice. Monitorizează ritmul cardiac, glicemia și alte constante biologice. Evident, în funcție de necesitățile fiecărui pacient, într-o singură locație, total sigură.

NOTIFICATIONS_copy_ynh4cw

Echipa care l-a realizat pe Pillo intențonează să pună în funcțiune un hub care să funționeze ca o platformă de date. Se dorește o legătură directă și constantă între roboțel, ca mediator, medic, pacient și farmacie. Robotul se poate conecta cu orice alt dipozitiv inteligent. În viitor va fi capabil să citească și să preia datele legate de sănătate din oricare altă aplicații de tip eHealth.

Pillo poate fi cea mai simplă interfață pentru telemedicină.

Plecând de la prototip și de acest prim Pillo dispozitivul poate dobândi noi funcționalități. Astfel poate să fie un instrument pentru managementul stresului, pentru monitorizarea bebelușilor, poate monitoriza persoanele în vârstă și poate anunța dacă acestea cad sau se lovesc. Practic Pillo poate fi un ajutor major și o soluție pentru implementarea principiilor eHealth. 

Citeste și: Brațul bionic, o realitate

TELEMEDICINE_copy_u2vcxr

Merită spus că Pillo este în faza de prototip, iar echipa care l-a conceput a deschis o subvenție publică pentru a aduna suma necesară lansării porducției. Pillo a fost prezentat publicului, i-au făcut un site și au prezentat tot ceea ce știa acesta se facă. Banii au venit rapid, mai mulți decât suma necesară pentru startul afacerii. O demonstrație a faptului că o idee bune, simplă, eficientă și utilă … face toți banii!

Sursa: indiegogo.com