Anul 2017 a fost unul foarte bun pentru inovații medicale. Multe descoperiri și teste reușite dau acum speranță bolnavilor incurabili sau reduc suferința pacienților nevoiți să se resemneze cu situația lor.
Putem spune că anul care tocmai s-a încheiat a fost bogat în inovații medicale. Indiferent că vorbim despre medicamente sau dispozitive medicale noi, ori de proceduri extrem de avansate precum editarea genetică, cercetătorii au reușit performanțe deosebite în acest domeniu.
Iată 12 dintre cele mai importante inovații medicale realizate în 2017:
Aeroform, sistemul de extindere a țesutului mamar
Pentru femeile care au avut cancer mamar și vor să facă o intervenție de reconstrucție mamară, procedura poate fi foarte dureroasă. În mod normal, medicul va injecta soluție salină într-un implant pus în țesutul mamar, pentru a-l extinde treptat. Este o metodă foarte dureroasă. Dispozitivul Aeroform le ajută însă pe paciente să controleze singure cât de mult este lărgit țesutul. Printr-o comandă wireless, femeia poate programa aparatul să elibereze aer într-un implant de silicon, controlând astfel extinderea țesutului după cum dorește.
Citește și Diagnosticarea cancerului de piele cu ajutorul unui dispozitiv portabil
CRISPR, editarea genetică a embrionilor umani
În vara lui 2017, cercetătorii de la Universitatea de Medicină și Stiințe din Oregon au realizat o premieră mondială, editând genetic ADN-ul unor embioni umani. Prin această procedură, medicii au vrut să elimine o mutație genetică responsabilă de cardiopatie hipertrofică, o boală extrem de gravă. Procedura a reușit, dar deocamdată nu poate fi aplicată pe embrioni viabili, pentru că nu a fost încă reglementată, fiind doar un experiment.
Pompa de sân portabilă Willow
Această pompă de sân va fi de mare ajutor pentru mămicile care vor să-și alăpteze bebelușul, dar care sunt foarte ocupate. Spre deosebire de pompele de sân clasice, pompa Willow este mică, fără fire și poate fi purtată sub sutien. Laptele este colectat astfel în pungi din plastic speciale, care se află în interiorul pompei. Pompa Willow poate fi folosită oricând, fiind confortabilă și silențioasă.
Tratamentul pentru o boală rară
Soluția injectabilă Brineura este un tratament salvator pentru copiii bolnavi de boala Batten. Această afecțiune genetică foarte rară este caracterizată prin deficite enzimatice, care afectează grav funcționarea creierului, provocând deteriorare cognitivă și chiar demență. Datorită soluției injectabile Brineura, medicii pot injecta enzima deficitară direct în creierul pacientului, printr-un dispozitiv special care este implantat.
Te poate interesa și Boli Rare. Ce sunt acelea, câte sunt, ce afectează. Material informativ GRATUIT pentru download
Inovații medicale. Mănușa inteligentă Rapael
Această mănușă ajută pacienții care au suferit un accident vascular cerebral să-și recapete mai repede abilitățile motorii. Contribuie la recuperarea medicală, monitorizând diferitele mișcări pe care le face pacientul în timp ce poartă mănușa. Mișcările reale sunt transpuse apoi într-un joc, prin intermediul unei aplicații Android.
Tacâmurile Liftware
Concepute special pentru pacienții cu grave probleme de mobilitate, aceste tacâmuri au integrate senzori de mișcare. Senzorii mențin furculița sau lingura în poziție perfect orizontală, indiferent cât de tare tremură mâna pacientului care o ține.
Aparatul de diagnostic Philips IntelliSite
Acest scanner de înaltă rezoluție este de mare ajutor medicilor legiști care vor să primească un diagnostic comparativ, de la colegii lor. Mostrele de țesut sunt transformate în imagini digitale la fel de detaliate cum s-ar vedea la microscop. Astfel, medicii aflați la mare distanță pot analiza diagnosticul pus de un coleg fără să mai fie nevoie ca mostrele să ajungă la ei. În acest fel se câștigă timp, care este esențial mai ales în investigațiile criminalistice.
Stimulatorul GammaCore
GammaCore este primul stimulator non-invaziv al nervului vag, cel mai lung nerv din corpul uman, care pornește din craniu și ajunge până în abdomen. Uneori, stimularea anormală a acestui nerv poate duce la dureri de cap extrem de puternice. Acest aparat poate excita nervul vag prin impulsuri electrice, ameliorând astfel durerile.
SPEAC, aparatul care monitorizează crizele de epilepsie
Pentru bolnavii de epilepsie este foarte dificil să țină o evidență a crizelor pe care le au, mai ales că multe au loc noaptea. Aparatul SPEAC vine însă în ajutorul lor și ține singur evidența acestor episoade convulsive, pentru ca medicul să știe exact cum evoluează boala și dacă tratamentul prescris este eficient. SPEAC este primul monitor non-EEG pentru crizele de epilepsie. Se fixează pe brațul pacientului și detectează schimbările care apar în activitatea musculară. Apoi algoritmul său analizează aceste modificări și indică apariția unei crize.
Inovații medicale. Aparatul RMN pentru copiii prematuri
Embrace este un RMN de dimensiuni mai mici, conceput special pentru investigarea copiilor născuți prematur. Aceștia nu mai trebuie să fie mutați în încăperile speciale pentru RMN, iar scanerea poate fi făcută pe loc, la terapie intensivă neonatală. Astfel, copilul care se află deja în stare gravă nu mai este expus la alte riscuri prin deplasarea în altă parte. Aparatul păstrează câmpul magentic doar în interiorul său, astfel încât medicii pot sta chiar lângă el și folosi fără probleme instrumente medicale metalice.
Vezi și Tratament revoluționar pentru cancer: copii cu leucemie, vindecați printr-o terapie nouă
Plasturele My UV de la Roche Posay
Acest plasture își schimbă culoarea dacă este expus la o doză prea mare la raze ultraviolete. Cu ajutorul lui ne putem proteja când stăm la plajă și vrem să fim siguri că am aplicat suficientă cremă de protecție. Plasturele se va deschide la culoare atunci când crema pe care am aplicat-o nu mai este eficientă și lasă să treacă prea multe radiații UV. Un plasture rezistă pe piele până la 5 zile.
Tratamentul care distruge tumorile canceroase
Considerată una dintre cele mai importante inovații medicale și chiar inovația anului 2017, terapia cu Kymriah de la Novartis este o nouă speranță în lupta cu cancerul. Tratamentul modifică celulele T ale pacientului, adăugând un receptor care le ajută să identifice celulele maligne. Astfel, celulele canceroase sunt atacate și distruse de celulele T ale sistemului imunitar.
Terapia este personalizată pentru fiecare pacient și formă de cancer în parte, de aceea este și eficientă. Kymriah este prima terapie bazată pe editare genetică aprobată deja în Statele Unite. În cadrul testelor, 83% dintre subiecți au intrat în remisie după numai 3 luni de tratament.
Sursa: Popular Science
Citește și Un vaccin împotriva cancerului a intrat în prima fază de testare clinică