Insulina administrată oral, o nouă speranță pentru diabetici

O capsulă care conține insulină a trecut cu bine primele etape ale testării clinice și ar putea schimba radical viața diabeticilor.

Pastila cu insulină este de zeci de ani „Sfântul Graal” pentru tratamentul diabetului. Până acum nimeni nu a reușit să inveneteze o formulă eficientă. Cea mai mare problemă o reprezintă aciditatea din stomac, care distruge substanța înainte ca aceasta să aibă timp să ajungă în intestin, pentru a fi asimilată.

Compania americană Oramed este însă la un pas de această realizare epocală. Capsula cu insulină pe care o produce a trecut deja primele două faze de testare, ajungând acum în faza finală de studiu clinic 2b, la care vor participa 240 de voluntari umani care suferă de diabet.

Vezi și Un plasture pentru măsurarea glicemiei ar putea înlocui testele de sânge

Capsula este rezistentă la acidul din stomac, astfel încât insulina ajunge în siguranță în intestinul subțire. În plus, medicamentul mărește abilitatea insulinei de a penetra peretele intestinului, astfel încât ajunge se asimilează mult mai repede.

În cadrul primelor faze de testare, medicamentul oral s-a dovedit eficient, asigurând o scădere semnificativă a glicemiei, într-o perioadă de 28 de zile de administrare. Noua fază de teste va monitoriza eficiența pastilei pe durata a 90 de zile de tratament.

Nadav Kidron, CEO Oramed, crede că peste aproximativ un an s-ar putea finaliza toate testele necesare, care vor dovedi cât de eficientă și sigură este insulina orală.

Te poate interesa și Metformina, tratamentul pentru diabet tip 2 poate distruge tumorile canceroase

Milioane de persoane diagnosticate cu diabet ar putea beneficia de noul tratament. Pe lângă faptul că vor scăpa de disconfortul injecțiilor zilnice, pacienții se vor bucura și de alte beneficii ale medicamentului, pentru că insulina administrată oral este asimilată diferit în organism. Spre deosebire de injecție, pastila simulează mai bine procesul natural de producere a insulinei, aceasta ajungând direct la ficat, fără ca mai întâi să treacă prin sânge.

Etapa finala de testare a fost aprobată de FDA la finalul anului trecut. Studiul s-ar putea încheia în 2019-2020.

Vestea și mai bună este că nu doar Oramed caută să producă insulină orală. În această perioadă mai multe companii caută soluții similare, prin urmare anii care vin ar putea să ne ofere în sfârșit tratamentul mult visat de diabetici: insulina administrată oral.

Sursa: New Atlas, Oramed

Citește și Semnele glicemiei crescute: ce teste trebuie să faci și cum o ții sub control