Metformina, tratamentul pentru diabet tip 2 poate distruge tumorile canceroase

Cercetătorii au observat un efect secundar neașteptat al unui medicament prescris pentru tratarea diabetului de tip 2: metformina.

Un studiu recent arată că metformina ajută la distrugerea celulelor canceroase. Timp de 3 ani, cercetătorii Colegiul Medical Sidney Kimmel, din cadrul Universității Thomas Jefferson au încercat să explice o reacție surprinzătoare observată la unii bolnavi de cancer. Pacienții diagnosticați cu cancer și diabet, care se tratau cu metformină, aveau o rată mai mare de vindecare față de cei care nu sufereau de diabet.

Explicația este că metformina, prescrisă diabeticilor, afectează celulele canceroase și le reduce abilitatea de a produce energie. Acest efect a fost observat în cazul tumorilor canceroase la gât și la cap.

Vezi și Diabet zaharat. Cele mai frecvente tipuri de diabet

Ca să afle cum acționează metformina asupra tumorilor canceroase, cercetătorii au realizat un studiu, care a fost publicat anul trecut în publicația de specialitate The Laryngoscope.

În cadrul studiului, au fost testate celule canceroase de la 39 de pacienți care nu aveau diabet. Ei au primit o doză de metformină egală cu jumătatea din cantitatea prescrisă în mod normal diabeticilor. Tumorile au fost analizate înainte și după tratamentul cu metformină, care a durat între 9 și 24 de zile.

După ce au primit medicamentul, pacienții au prezentat o creștere semnificativă a procesului de apoptoză – are înseamnă moartea celulelor tumorale. De asemenea, celulele care înconjurau tumorile au prezentat semne de deteriorare, astfel încât a fost redus riscul de metastaze și de creștere a tumorilor canceroase.

Astfel, cercetătorii au înțeles că metformina afectează modul în care tumorile canceroase produc energie și cresc, dar și celulele care le permit răspândirea în organism.

Pentru că tumorile maligne tratate cu metformină ajung să crească mult mai încet, ele devin mai sensibile la tratamentele standard anticancer, iar șansele de vindecare sunt mult mai mari, explică Joseph Curry, medic la departamentul de Otolaringologie de la Universitatea Jefferson.

Te poate interesa și Tratament pentru diabet zaharat tip 2: importanța dietei și a sportului

Cercetătorii vor să înceapă a doua fază a studiului clinic și să includă mai mulți pacienți, pentru a verifica dacă rezultatele obținute de ei sunt corecte.

Metformina este un medicament folosit de mult timp pentru tratarea diabetului de tip 2. Este un tratament bine tolerat în general, efectele adverse observate de cele mai multe ori sunt minore și constau în tulburări gastrointestinale. Medicamentul crește sensibilitatea organismului la insulină, astfel încât acesta are nevoie de o doză mai mică din acest hormon, iar totodată reduce producția de glucoză din ficat.

Efectul benefic observat asupra cancerului se explică tocmai prin faptul că insulina stimulează creșterea celulelor (inclusiv a celor canceroase). Indirect, acest hormon contribuie la dezvoltarea unor tumori canceroase, de aceea persoanele care au o doză mai mare de insulină în organism sunt mai predispuse la cancer, iar în această categorie intră în special bolnavii de diabet tip 2.

Sursa: News Wise, Diabetes.co.uk

Citește și Descoperire uriașă despre diabet: există cinci tipuri diferite, nu doar două