Descoperire uriașă despre diabet: există cinci tipuri diferite, nu doar două

Clasificarea actuală a formelor de diabet, care include numai două tipuri, este greșită. Aceasta este concluzia unui amplu studiu realizat de cercetătorii din Suedia și Finlanda.

Conform studiului, există cinci subtipuri distincte de diabet, fiecare având riscuri specifice de complicații și necesitând astfel un tratament personalizat.

Concluzia studiului a fost publicată în revista The Lancet Diabetes and Endocrinology. Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia și Institutul de Medicină Moleculară din Finlanda au fost analizate date preluate de la 14.775 pacienţi din Suedia recent diagnosticaţi cu această boală.

Astfel, potrivit noului studiu, nu mai vorbim de diabet de tip 1 si de tip 2, ci de cinci tipuri/grupuri diferite: tip 1, tip 2, tip 3, tip 4 și tip 5. Fiecare dintre aceste subtipuri ale afecțiunii poate duce la complicații specifice și de aceea este nevoie de un tratament diferit.

Spre exemplu, bolnavii care suferă de diabet tip 3 sunt cei mai rezistenți la insulină și au un risc mai mare să dezvolte nefropatie diabetică, față de pacienții incluși în grupurile 4 și 5. Iar cei care suferă de diabet tip 2 sunt mai predispuși la retinopatie diabetică, o complicație a bolii care duce la pierderea vederii.

Vezi și Simptome diabet. Care sunt semnele ce pot indica apariția bolii

Noua clasificare a tipurilor de diabet

Tipul/grupul 1: boală autoimună care apare la persoanele tinere și aparent sănătoase și se manifestă prin incapacitatea organismului de a produce insulină (este aproape identic cu vechea definiție a diabetului de tip 1)

Tipul 2: boala nu este provocată de sistemul imunitar, dar se manifestă la început la fel ca diabetul de tip 1 – apare la persoane tinere și cu o greutate normală, însă afecțiunea apare din cauza că organismul nu produce suficientă insulină.

Tipul 3: se manifestă prin rezistență mare la insulină, apare de obicei la persoane supraponderale – organismul produce insulină, apare fenomenul de rezistență.

Tipul 4: este o formă a bolii care apare la persoanele obeze, dar care au un metabolism mai apropiat de cel normal, comparativ cu pacienții din categoria 3.

Tipul 5: este o formă mai puțin agresivă a bolii și apare la persoanele mai în vârstă.

Îți recomandăm să citești și Ghid online 2017: Tot ce trebuie să știi despre diabet

Totodată, cercetătorii scandinavi au descoperit noi tipuri distincte de microbion (floră intestinală). Prin urmare, pacienții vor reacționa diferit la același tip de tratament: pentru unii dintre ei medicamentele vor fi eficiente, iar pentru alții nu vor avea efectul dorit. Soluția este și în acest caz personalizarea tratamentului.

Leif Groop, endocrinolog în cadrul Universității Lund din Suedia, unul dintre coordonatorii studiului, consideră că noua clasificare reprezintă „o schimbare de paradigmă în abordarea diabetului”. Astfel, formele severe ale bolii (tipurile 1, 2 și 3) ar trebui tratate cu o medicație mai agresivă decât formele mai ușoare (tipurile 4 și 5).

În plus, în funcție de complicațiile la care sunt predispuși, bolnavii ar trebui supuși la investigații suplimentare de precizie (teste oftalmologice în cazul celor din grupul 2 și analize renale pentru grupul 3).

Trebuie ținut cont că în acest studiu au fost analizați numai pacienți scandinavi, iar riscul de diabet se manifestă diferit la nivel global, fiind mai mare, spre exemplu, în sudul Asiei. De aceea, dacă cercetarea s-ar extinde și în alte țări, ar putea fi descoperite și alte forme ale bolii, în funcție de factorii genetici și de mediu.

Te poate interesa și Tabele cu glicemia normală la adulți, copii, adolescenți și gravide cu diabet

Clasificarea actuală a tipurilor de diabet

La nivel mondial, circa 420 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet.

Diabetul de tipul 2 este o afecţiune caracterizată prin creşterea excesivă a glicemiei. Apariţia sa este asociată cu o alimentaţie nesănătoasă, obezitate şi un stil de viaţă sedentar.

Diabetul de tip 1 este o boală gravă, mai puţin frecventă în comparaţie cu cel de tip 2 (doar 10% dintre persoanele cu diabet au tipul 1), care se manifestă pe toată durata vieţii şi este, în general, diagnosticată în copilărie. Această afecţiune se dezvoltă atunci când organismul nu mai poate produce hormonul numit insulină.

Sursa: BBC

Citește și Diabet tip 3c: un nou tip de diabet este confundat cu diabetul tip 2