Semnele glicemiei crescute: ce teste trebuie să faci și cum o ții sub control
Prevenţia este întotdeauna mai bună ca tratamentul, mai ales atunci când este vorba despre o afecţiune severă, cum e cazul diabetului.
În România, diabetul zaharat este la un pas de a deveni o problemă de securitate naţională. Potrivit unui studiu publicat în revista Intelligence a Serviciului Român de Informaţii, peste 11% – între 1,5 şi 2 milioane – dintre români suferă de diabet. Asta ne situează pe primul loc în Europa ca număr de bolnavi raportat la populaţie, pe segmentul de vârstă 20-79 de ani.
Studiul mai arată că 20% dintre cazurile depistate în cadrul cercetării nu erau în atenţia medicilor: cu alte cuvinte, 1 din 5 români nu ştie că suferă de diabet. Cifrele spun totul, aşa că analizele medicale şi monitorizarea glicemiei nu sunt deloc un moft, mai ales dacă luăm în calcul condiţiile precare ale alimentaţiei din ziua de astăzi.
Simptomele hiperglicemiei
Primele semne care trebuie să-ţi dea de gândit atunci când vine vorba de hiperglicemie sunt urinarea frecventă, senzaţia permanentă de sete, tulburările de vedere, o stare generală de oboseală şi dureri de cap. În cazul în care aceste simptome incipiente marchează debutul hiperglicemiei şi sunt lăsate netratate, boala poate evolua şi se poate agrava. În sânge se pot acumula acizi toxici, iar simptomele s-ar putea înrăutăți. Printre ele sunt:
- Senzaţie de greaţă şi vărsături
- Dificultăţi de respiraţie
- Gură uscată şi senzaţie acută de sete
- Stări de slăbiciune
- Respiraţie mirositoare (din cauza compuşilor organici volatili, cum ar fi acetona)
- Confuzie
- Dureri abdominale
- Pierderea cunoştinţei
În cazul în care experimentezi stările de mai sus, este obligatoriu să iei legătura cu un medic diabetolog şi să te programezi pentru un set de analize de laborator exhaustive.
Testul hemoglobinei glicozilate
Cea mai sigură cale de a depista dacă suferi de diabet este să-ţi faci testul hemoglobinei glicozilate – HbA1c sau testul hemoglobinei glicate, aşa cum mai este cunoscut. Determină cu acurateţe nivelul de zahăr din sânge, aşa că trebuie făcut în mod regulat şi de cei diagnosticaţi deja cu diabet.
Testul hemoglobinei glicate se bazează pe proprietatea zahărului de a se ataşa de celulele roşii din sânge şi, pentru că acestea au o durată de viaţă de până la trei luni, măsoară nivelul mediu de glucoză din sânge, din ultimele 2-3 luni. Asta în timp ce majoritatea dispozitivelor de analiză a glucozei din sânge îţi spun cantitatea de zahăr pe care o ai în corp la momentul testului.
Pe lângă acurateţe, testul are avantajul de a nu permite influenţarea rezultatelor de către alţi factori, cum ar fi stresul sau bolile asociate. Odată ce ai făcut testul, poţi ţine sub control hemoglobina glicată cu ajutorul unui regim alimentar dedicat, prin exerciţii fizice dar şi cu ajutorul medicamentelor – între care şi insulina – care au rolul de a reduce nivelul zahărului din sânge.
Citeşte şi: 10 semne că ai glicemia mică şi trebuie să iei urgent măsuri
3 aplicaţii care te pot ajuta să ţii sub control zahărul din sânge
Odată ce ai primit rezultatele testului hemoglobinei glicate, o idee bună este să-ţi achiziţionezi un glucometru cu ajutorul căruia să-ţi testezi periodic sângele, pentru a monitoriza nivelul de zahăr din acesta. Valorile înregistrate trebuie trecute într-un carnet pe care este indicat să-l prezinţi medicului.
Citeşte şi: Măsurarea glicemiei fără ac – 7 noi aparate şi inovaţii
În ziua de astăzi, însă, tehnologia are soluţii şi pentru cei care vor să scape de carnet şi de pix. Este vorba despre aplicaţii de mobil care, pe lângă faptul că te ajută să ţii un jurnal la zi al nivelului de zahăr din sânge, te ajută să monitorizezi şi alimentaţia, te învaţă cum să-ţi controlezi glicemia şi te alertează atunci când lucrurile se înrăutăţesc.
- Fooducate – este o aplicaţie pentru Android şi iPhone care, pe lângă grafice, te ajută să alegi şi alimentaţia potrivită: trebuie doar să scanezi codul de bare al produselor, iar aplicaţia îţi va spune ce conţine şi dacă pot fi consumate cu încredere. Poate fi instalată gratuit, însă are unele opţiuni pentru care trebuie să plăteşti.
- MySugr – este disponibilă pentru Android şi iPhone şi este ideală pentru cei care vor să ţină un jurnal complet cu rezultatele testelor de glicemie, dar şi cu alimentaţia. Este indicat în principal pentru bolnavii diagnosticaţi cu diabet de tip 1 şi 2. Aplicaţia este gratuită şi are o variantă Pro care costă 2,99 dolari.
- Glooko – la fel ca şi celelalte două aplicaţii de mai sus, este disponibilă şi pentru Android, şi pentru iPhone. Este o platformă de gestionare a diabetului zaharat care pune la dispoziţia pacienţilor un jurnal de bord digital, memento-uri şi este compatibilă cu alte gadgeturi medicale. Aplicaţia poate fi folosită în baza unui abonament de 5 dolari pe lună, dar ţine cont că primul an trebuie achitat integral.
Aplicaţiile, oricât de performante ar fi, nu ţin locul unui consult la medicul specializat, şi nici nu suplinesc rolul analizelor complexe de laborator. Aşa că nu uita să te documentezi din timp legat de tot ceea ce ţine de hiperglicemie, să monitorizezi simptomele şi să mergi la specialist oricând este nevoie.