Oricine poate trece prin momente când are glicemia mică, iar simptomele pot varia, de la o simplă stare de disconfort până la complicații serioase. Iată de ce trebuie să recunoști din timp semnele de alarmă.
Glicemia mică, numită în termeni medicali hipoglicemie, apare atunci când nivelul de glucoză din sânge scade prea mult , sub 70 mg/dl. Corpul nostru are nevoie de glucoză pentru a funcționa normal, de aceea ne avertizează atunci când nivelul glicemiei este prea scăzut.
Vezi aici care este nivelul normal al glicemiei!
Când apare hipoglicemia
Cel mai des pot avea glicemia mică bolnavii de diabet, care iau medicamente care să le scad nivelul de gluzocă din sânge, cum este, spre exemplu, insulina. Problema poate să apară însă și la persoanele care suferă de probleme hormonale, de afecțiuni renale sau hepatice sau care au tumori la pancreas.
Prin urmare, glicemia mică poate fi semnul unor boli grave. Apare însă și la persoanele sănătoase, dar numai dacă aceastea fac efort fizic intens fără să mănânce sau au stat prea mult timp nemâncate.
Vezi și Senzori pentru monitorizarea glicemiei: dispozitive utile bolnavilor de diabet
Simptome care apar dacă ai glicemia mică
O criză de hipoglicemie poate duce inclusiv la leșin și, în cazuri extreme, chiar la moarte. De aceea trebuie să recunoști din timp simptomele, ca să iei măsurile necesare.
Iată cele mai frecvente manifestări ale hipoglicemiei, care apar de obicei brusc, sunt foarte intense și însoțite de obicei și de o senzație puternică de foame:
- Stare de oboseală, de slăbiciune
- Amețeală
- Tremurături
- Iritabilitate, anxietate
- Dureri de cap
- Transpirații
În cazuri grave pot să apară și tulburări neurologice, care indică faptul că glicemia a scăzut prea mult, sub 40 mg/dl, iar creierul nu mai poate funcționa normal. Toate aceste simptome de mai jos sunt un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat și e bine să ceri ajutor cât mai repede:
- Vorbire incoerentă (bolnavul se comportă ca un om beat)
- Vedere încețoșată
- Stare de confuzie
- Convulsii (apar în cazuri extrem de grave și pot fi urmate de leșin).
Cum se tratează glicemia mică
Ca măsură de urgență, dacă recunoști aceste simptome, trebuie să bei sau să mănânci imediat ceva dulce, care să conțină zahăr. Însă trebuie descoperită cât mai repede cauza crizei de hipoglicemie, pentru a exclude posibile boli care nu au fost încă diagnosticate.
Îți recomandăm și Simptome diabet. Care sunt semnele ce pot indica apariția bolii
Dacă suferi de diabet și ai o criză de acest fel, trebuie să bei suc de fructe sau să mănânci o tabletă cu glucoză. Cel mai bine ar fi să discuți însă cu medicul tău, ca să-ți recomande cel mai bun tratament de urgență în cazul în care faci o criză de hipoglicemie.
Cum spuneam la început, glicemia mică poate să apară și la persoanele sănătoase. De aceea, nu e bine să stai prea multe ore fără să mănânci și nici să consumi porții prea mici, care nu te satură – o greșeală frecventă mai ales dacă ții dietă. Secretul este să ai o alimentație echilibrată, care să asigure organismului cantitatea necesară de nutrienți. Poți discuta cu un specialist, ca să fii sigură că meniul tău zilnic este bine conceput.
Te poate interesa și Rețete pentru diabetici. Meniuri delicioase și sănătoase
Crizele repetate de hipoglicemie ar trebui să te îndrepte cât mai repede spre cabinetul unui medic, ca să afli de ce apar. Printr-un simplu test de sânge, doctorul va verifica nivelul normal al glicemiei și va putea diagnostica astfel eventuale boli.
Sursa: Slicedot.com
Citește și Ghid online 2017: Tot ce trebuie să știi despre diabet