Injecțiile zilnice cu insulină pentru diabetici reprezintă un disconfort serios, care afectează viața cotidiană a bolnavilor. Din fericire, acestea ar putea fi înlocuite cu un tratament mai eficient.
Cercetătorii de la Universitatea Duke au creat un tratament injectabil care poate înlocui cu succes injecțiile cu insulină pentru diabetici. În contact cu căldura din corpul uman, substanța administrată produce un gel care se dizolvă treptat, prelungind astfel eficiența tratamentului pentru diabet. Practic, medicamentul pentru controlul glicemiei este eliberat treptat în organism, pe măsură ce se dizolvă gelul, astfel încât o singură injecție are efect timp de mai multe săptămâni.
Experimentele realizate deja pe șoricei și pe primate arată că noua terapie a prelungit de trei ori eficiența tratamentului de control al glicemiei. Astfel, primatele cu diabet nu au mai avut nevoie de alte injecții timp de două săptămâni. În cazul oamenilor, efectul va dura chiar mai mult, pentru că aceștia au un metabolism mai lent ca alte mamifere, spun cercetătorii.
Vezi și Cum arată și cum funcționează pancreasul artificial Medtronic MiniMed670
În prezent, multe persoane care suferă de diabet tip 2 trebuie să-și facă injecții cu insulină de cel puțin 2 ori pe zi. Iar tratamentul considerat în prezent cu acțiunea cea mai îndelungată, dulaglutide, trebuie administrat prin injecție o dată pe săptămână.
Invenția cercetătorilor de la Universitatea Duke a fost publicată în revista de specialitate Nature Biomedical Engineering. Ei speră ca în curând noua terapie va putea fi testată și pe voluntari umani, iar în final aprobată pentru folosire.
Noua tehnologie va ușura considerabil suferința bolnavilor de diabet și le va oferi mai multă libertate. Aceștia ar putea astfel să scape de injecțiile zilnice cu insulină pentru diabetici, administrându-și o singură injecție pe lună sau la două săptămâni.
În cazul diabetului de tip 2, numit și diabet zaharat, pancreasul produce insulină, dar organismul nu o poate folosi eficient pentru a controla nivelul glucozei din sânge. Astfel apare fenomenul de rezistență la insulină.
Uneori este suficient un tratament cu medicamente administrate oral și dietă, dar în cazuri mai grave injecțiile cu insulină sunt obligatorii. În funcție de starea pacientului, acest injecții pot fi administrate o singură dată pe zi, sau chiar de mai multe ori zilnic.
Citește și Tratament revoluționar pentru diabet: transplant cu celule stem
Sursa: Daily Mail