Inteligența artificială poate estima corect riscul de deces al unui bolnav

Riscul de deces al unui bolnav poate fi estimat cu ajutorul inteligenței artificiale. Astfel, medicii vor putea să adapteze tratamentul în funcție de evoluția bolii și să-i acorde pacientului îngrijirea necesară.

În viitor, aparatele medicale vor putea să estimeze riscul de deces al oricărei persoane, prin simpla interpretare a unor imagini medicale, cum este tomografia computerizată. Cercetătorii de la Universitatea Adelaide din Australia au realizat deja sisteme de inteligență artificială, care pot estima corect riscul de deces.

În cadrul unui studiu, algoritmii au analizat imagini medicale de la 48 de pacienți cu vârsta sub 60 de ani. În urma interpretării datelor, inteligența artificială a estimat care dintre acești pacienți riscă să moară în umătorii 5 ani. Estimarea s-a dovedit a fi corectă în proporție de 69%.

Vezi și Toyota va produce o centură de siguranță inteligentă, care detectează simptomele unui atac de cord

Cum poate fi estimat riscul de deces

Algoritmii au analizat tomografii abdominale, reușind sa observe anomalii pe care medicii nu le văzuseră. Desigur, asta nu înseamnă că în curând computerele vor înlocui medicii, dar pe viitor inteligența artificială ar putea fi de mare ajutor doctorilor, devenind practic un fel de asistent medical.

Algoritmii care estimează riscul de deces al unei persoane îi ajută pe medicii să personalizeze și mai mult tratamentul pentru fiecare pacient în parte, a declarat autorul studiului, Luke Oakden-Rayner, de la Universitatea Adelaide.

Prin urmare, prezicerea longevității unui bolnav și calculul corect al ceasului său biologic sunt informații esențiale, care vor ajuta la prescrierea unui tratament corect. Până acum, medicii puteau greși, pentru că ei nu pot vedea și analiza fiecare organ în parte. Inteligența artificială poate face însă acest lucru, folosind tehnica de învățare avansată, care îi permite să-și dea seama cum trebuie să interpreteze corect informațiile primite prin intermediul acelor tomografii.

Citește și TremDix, mănușa inteligentă care ajută la monitorizarea bolnavilor de Parkinson

Chiar dacă în cadrul testului au participat puțini pacienți, cercetătorii spun că algoritmii au reușit să recunoască indicii ale unor boli. O performanță pe care medicii o pot obține în mod normal după foarte mulți ani de studiu și muncă.

Riscul de deces a fost estimat mai corect în cazul unor pacienți cu boli cronice grave, precum emfizem pulmonar sau insuficiență cardiacă. Cercetătorii speră că acest sistem va putea fi folosit și pentru a estima corect riscul de atac de cord al unor pacienți.

Următoarea etapă a studiului va implica analizarea de imagini medicale de la zeci de mii de pacienți. Algoritmii vor fi folosiți nu pentru a diagnostica boli, ci pentru a anticipa evoluția bolilor și decesul pacienților. Totodată, folosirea acestui sistem va ajuta la depistarea precoce a unor boli grave, care necesită anumite proceduri medicale.

Concluzia studiului a fost publicată în revista de specialitate Scientific Reports.

Sursa: Daily Mail

Citește și Lentilă inteligentă pentru pacienții cu glaucom