Medicina digitală contribuie în mod esențial la sănătatea oamenilor

Medicina digitală contribuie în mod esențial la sănătatea oamenilor … cu o condiție: să folosești aplicațiile care te ajută să ai un stil de viață sănătos.

O echipa de medici de urgență din Canada au făcut un studiu și au ajuns la concluzia că personalele care folosesc aplicațiile din domeniul sănătății digitale, ce monitorizează constantele fundamentale și care înregistrează consumul de calorii, activitatea fizică desfășurată pe parcursul unei zile și altele asemenea,  au o rată mai mică a incidenței accidentelor vasculare (cardiace și cerebrale), prezintă un risc mai mic de a face diabet și au o greutate aproape de normal.

Citeste si: Eficiența sistemelor clasice de sănătate – studiu

Una din cele mai mari probeleme ale oamenilor este obezitatea. Se poate vorbi, la scară planetară de o epidemie de obezitate care afectează toate categoriile de vârstă, iar complicațiile pe care acestă problemă le aduce sunt cu mult mai grave și mai serioase decât Ebola și SIDA la un loc. Obezitatea îmbătrânește înainte de vreme, este cauza principală pentru diabet, cancer, boli cardiovasculare, probleme locomotorii și tulburări de comportament prin excludere socială și multe altele.

Medicina digitală contribuie în mod esențial la sănătatea oamenilor Azi, la nivel global, trei din zece copii sunt supraponderali, iar patru din 10 adulți au probleme de sănătate consecință a kilogramelor în plus.

Aplicațiile din domeniul sănătății digitale vin să contribuie fundamental la rezolvarea acestei probleme, pentru că – după cum susține echipa de medici, care a realizat acest studiu, cele mai multe din persoanele care suferă de obezitate nu cunosc și nu aplică reguli elementare ale vieții sănătoase.

Medicina digitală este cea mai simplă cale prin care noțiuni esențiale de viață sănătoasă pot ajunge la cei care au nevoie, simplu, prietenos și accesibil.

Citeste si: Medicii virtuali caută, cu disperare, pacienți

Remarcabil este faptul că, statistic, cele mai multe din persoanele care au problerme de nutriție nu știu că au o viață nesănătoasă și sunt extrem de interesate de a respecta regulile elementare ale unei vieți organizate cu activitate fizică și alimentație corectă, dar pentru asta au nevoie de un monitor, de un arbitru și de cineva care să-i controleze. Aplicațiile care sunt destinate controlului nutriției, caloriilor, somnului și activității fizice exact asta fac. Lăudabil este că cei foarte interesați de aceste aplicații sunt mai ales copiii din grupa de vârsta 12-16 ani care transmit informațiile și detaliile pe care le învață cu ajutorul aplicațiilor părinților și celor care nu folosesc aceste ”unelte”.

Citeste si: Cum definesc specialiștii sănătatea publică și ce este sănătatea

Există multe motive pentru care oamenii nu reușesc să îndeplinească obiectivele de stilul de viata, inclusiv motivarea scăzută, problemele legate de gestionarea proastă a timpului, programul de viață foarte dezordonat și lipsa de antrenament sau mentorat. Lăudabil este că rezolvarea problemei, pentru mulți vine tocami din tehnologiea smartphone, social media și Internet care în ultimi ani a fost saturat cu informații despre ce este, ce înseamnă și cum poți să respecți o viață sănătoasă începând de la nutriție și până la activitate fizică. Este dovedit că aceste tehnologii – care au transmis informații și au oferit monitorizarea aplicării lor,  au avut un impact major mai ales în grupele de vârstă cele mai vulnerabile, respectiv grupa 12- 30 de ani. O dovadă este faptul că 72 la sută dintre adulții care folosesc Internetul caută informații despre viața sănătoasă.

Tot ceea ce înseamnă eHealth oferă o explozie a resurselor și tehnologiilor de sănătate cu o gamă largă de oportunități de la coaching-ul de sanatate, monitorizarea aportului de zahăr și monitorizarea presiunii arteriale, până la orele de masă și numărul orelor de odihnă și somn.

În top, în eHealth este în zona care susține, controlează și oferă soluții efective pentru pierderea sănătoasă în greutate, iar rezultatele au fost impresionante. Cei care folosesc tehnologii pentru controlul greutății au reușit să slabească în medie cu 2,7 kilogram pe an! Iar numărul celor care folosesc aceste aplicații se apropie de un miliard! Interesant, nu?

Sursa foto: calgaryherald.com