Mediu de viata sanatos, acasa si la birou

Sanatatea organismului tau depinde foarte mult de conditiile mediului in care iti desfasori activitatea zilnica, adica de cele de acasa si de cele de la locul de munca. Unul dintre cei mai importanti factori pentru siguranta ta il reprezinta aerul pe care il respiri.

Deşi cel din zona urbană este destul de poluat din cauza fabricilor şi a traficului rutier intens, poţi alege să încerci să te ţii departe de bacterii şi de microbi în spaţiile închise în care îţi petreci mult timp. Ai câteva soluţii la dispoziţie pentru a reuşi acest lucru, ca să trăiești într-un mediu de viață sănătos. 

Foloseşte aparate pentru purificarea şi umidificarea aerului

Aerul pe care îl respiri zi de zi conţine, din păcate, numeroase bacterii şi microbi care, în timp, îţi pot afecta sănătatea. Ai însă la dispoziţie metode moderne care te ajută să trăieşti într-un mediu de viata mai curat şi favorabil pentru o viaţă sănătoasă. Poţi, de exemplu, să foloseşti umidificatoare şi purificatoare de aer în camerele unde petreci mult timp, adică în cele de acasă şi în biroul în care lucrezi. Umidificatorul are grijă ca în camera în care este instalat să menţină un nivel de umiditate optim, în timp ce purificatorul elimină din aer substanţele care poluează și care dăunează organismului, inclusiv praf sau păr de animale. Ai şi varianta unui aparat doi în unu, care să îndeplinească ambele funcţii în acelaşi timp. Astfel de aparate te ajută să îţi petreci timpul într-o atmosferă mai curată și mai sigură pentru sănătatea ta. 

Aeriseşte zilnic casa

În casă, aerul poate deveni nesigur pentru tine şi pentru familia ta deoarece se impregnează cu păr, praf şi microbi din diverse surse. Ca să împrospătezi, pe cât posibil, aerul din locuinţa ta, nu uita să o aeriseşti în fiecare zi. Deschide larg geamul în fiecare dimineaţă şi permite aerului curat din zorii zilei să intre în casa ta. Nu doar că atmosfera va deveni mai curată, dar tu îţi vei începe ziua cu o doză de energie în plus. Nici la locul de muncă nu trebuie ignorat acest aspect, deoarece, ca să fii productiv, ai nevoie de un mediu de viață sănătos, prielnic activităţii tale. Dacă la serviciu există un sistem de ventilaţie, acesta trebuie verificat şi curăţat periodic de praf.

Citește și Samsung pregateste un tricou care poate diagnostica boli de plamani

Aspiră şi şterge praful cât mai des

Probabil observi mai mereu că este praf pe mobilă şi pe laptopul de acasă sau de la serviciu şi, uneori, se întâmplă să intri încălţat în casă pentru că ai uitat ceva important, aşa că cel mai probabil şi în covor se găseşte o cantitatea semnificativă de microbi. Nu ai timp să ştergi praful sau să dai cu aspiratorul în fiecare zi, dar ar trebui să faci acest lucru de fiecare dată când ai timp. Dacă ai un animal de companie precum un câine sau o pisică, aspirarea ar trebui făcută cât mai des, pentru că acestea lasă mult păr pe covor care nu este deloc sănătos pentru sănătatea ta. Dacă ai copii, aspirarea prafului este şi mai importantă deoarece aceştia au tendinţa de a se juca mult pe jos şi intră, astfel, în contact cu microbii din covor.

Amenajează un colţ cu plante

Plantele au, în primul rând, rol estetic deoarece ele înfrumuseţează încăperea şi sunt plăcute ochiului. Dar, în prezenţa luminii, acestea sunt implicate în procesul de fotosinteză, când preiau dioxidul de carbon din aer şi produc, în schimb, oxigenul de care ai nevoie zi de zi. Astfel, plantele contribuie la purificarea aerului. Totuşi, evită să dormi în cameră cu plantele, deoarece noaptea procesul este exact invers: acestea consumă oxigenul necesar respiraţiei şi emană dioxidul de carbon care este periculos pentru om. Fie păstrează plantele doar în camerele unde nu dormi, fie mută-le noaptea din camera unde dormi în alta, astfel încât aerul din cameră să nu rămână fără oxigen în timpul somnului.

Te-ar putea interesa și Stetoscopul care ajuta parintii sa diagnosticheze boli respiratorii la copii

Sursă foto: https://www.shutterstock.com