Samsung pregateste un tricou care poate diagnostica boli de plamani

Specialiști citați: purtător de cuvânt Samsung

Producatorul coreean a obtinut un brevet foarte interesant, pentru fabricarea unui tricou cu senzori care pot diagnostica boli de plamani, precum astmul, bronsita si pneumonia.

Producătorul coreean, cunoscut mai mult pentru lansarea de telefoane, tablete și ceasuri inteligente, va intra pe piață cu un gadget inedit: un tricou cu senzori integrați, care pot recunoaște semnele unor boli de plămâni.

Senzorii din tricou pot măsura frecvența și intensitatea respirației și modul în care aceasta produce anumite sunete. În acest fel pot fi diagnosticate mai multe boli de plămâni, printre care: pneumonia, bronșita, dar și afecțiuni cronice, cum sunt astmul sau boala pulmonară obstructivă (BPOC).

Samsung a obținut deja brevetul pentru acest tricou, de la World Intellectual Property Organisation. Noua tehnologie va lua în calcul, pe lângă monitorizarea respirației, istoricul medical al pacientului și indexul masei corporale. De asemenea, în aplicație sunt introduse date personalizate, precum genul, vârsta, înălțimea și greutatea, astfel încât diagnosticul să fie cât mai corect.

Vezi și Astm bronșic. Cea mai frecventă boală cronică întâlnită la copii

Senzorii se conectează prin aplicație la un smartphone, iar diagnosticul este afișat pe ecran. Mesajele pe care le va primi utilizatorul în urma investigației vor fi de tipul unor informații scurte: „infecție respiratorie” sau „simptome de pneumonie”. Apoi, aplicația va oferi sfaturi în funcție de diagnosticul pus. Acestea pot fi măsuri de prevenție sau de urgență, în cazul în care problema este considerată gravă.

Tricoul inteligent nu este singurul gadget de acest fel care ar putea fi lansat de Samsung. Producătorul a prezentat deja anul trecut un costum inteligent pentru patinatori, care a fost folosit la antrenamentele echipei olandeze din timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă. Luna trecută, Samsung a lansat și pantofii inteligenți, care le oferă atleților informații importante despre performanța din timpul antrenamentului.

Deocamdată nu știm când vor fi produse și lansate pe piață aceste haine cu senzori.

Sursa, foto: LetsGoDigital

Citește și Test de respiratie care depisteaza cancerul