Ministerul Sănătății, conferințe Live pe Facebook

Cum folosește Ministerul Sănătății mediul online în încercarea de a comunica direct cu publicul. Live pe Facebook, website-uri cu medicamentele lipsă

Criza sistemului medical românesc și accesul pacienților la tratament” sunt două mari probleme și realități. Se pare că Ministerul Sănătății și le asumă în întregime, devreme ce a decis transmiterea conferinței cu exact acest nume live pe Facebook (Update. Transmisia live s-a incheiat, înregistrarea transmisiei este disponibilă pe pagina de Facebook a ministerului). Organizată de agenția de presă news.ro, conferința a adus la masă pe ministrul Vlad Voiculescu, pe președintele Casei Naționale de Asigurări, reprezentați ai industriei farmaceutice și ai pacienților. Ocazia a fost o nouă Hotărâre de Guvern care reglementează și stabilește cum se calculează prețul la medicamente. Discutată de Ministerul Sănătății vreme de mai mulți miniștri, hotărâtă, amânată și, iată, din nou hotărâtă, metodologia de calcul a prețului medicamentelor a dus la dispariția multor medicamente din farmacii.

Ministerul Sănătății mizează pe Internet

Ca alternativă, Ministerul Sănătății a construit un site, www.medicamentelipsa.ro, un loc unde pacienții pot reclama lipsa unui medicament. Mai mult, ei pot verifica stocurile unui medicament dintre cele oncologice. Angajamentul autorităților este că, pentru fiecare sesizare, pacienții vor primi un răspuns în maxim 4 zile cu evaluarea situației. Apoi, în maxim 7 zile îi vor fi prezentate măsurile luate de stat pentru ca medicamentul să redevină disponibil.

medicamente lipsa

Site-ul este funțional iar numărul de sesizări mare. Este bine făcut și intuitiv de folosit. Răspunsurile ajută pacienții să afle dacă medicamentul în cauză este sau nu aprobat pentru comercializare în România. Mai mult, dacă se află în stocurile marilor distribuitori sau dacă medicamentul a fost retras sau nu de producători.

Citește și Rezistența la antibiotice, redusă cu ajutorul unei aplicații