Monitorizarea glicemiei prin lentile de contact inteligente

Un nou tip de lentile de contact inteligente ar putea ajuta diabeticii la monitorizarea glicemiei. Senzorii detectează nivelul glucozei din organism, analizând compoziția lacrimilor.

Greu de crezut că pe viitor monitorizarea glicemiei va deveni la fel de simplă ca o clipire din ochi, dar cercetătorii sunt la pas să transforme acest proiect în realitate. O echipă de oameni de știință de la Institutul Național de Știință și Tehnologie Ulsan din Coreea de Sud, coordonată de Jihun Park, a creat lentile de contact inteligente, care ajută la monitorizarea glicemiei.

Noile lentile sunt moi și flexibile și au un senzor special, care analizează compoziția lacrimilor și îl alertează pe utilizator când apare o creștere a glicemiei. În acel moment, se stinge un mic LED de pe lentilă, acesta fiind semnalul de alarmă.

Componente sistemului de monitorizare a glicemiei funcționează wireless, sunt transparenți și pot afișa date în timp real. Lentile conține un senzor de glicemie, un mic display LED, o antena flexibilă și un redresor.

Te poate interesa și Ghid online 2017: Tot ce trebuie să știi despre diabet

Antena și redresorul captează semnale radio de la un transmițător aflat în apropiere și le transformă în electicitate, pentru alimentarea senzorului. LED-ul este permanent aprins, însă poate fi văzut doar în oglindă, astfel încât nu deranjează vederea utilizatorului. Atunci când senzorul înregistrează un nivel prea ridicat al glicemiei, LED-ul se stinge, astfel încât utilizatorul este avertizat că trebuie să-și administreze insulină.

Noile lentile pentru monitorizarea glicemiei nu vor obstrucționa deloc câmpul vizual al utilizatorului și nici nu au nevoie de alte echipamente specializate pentru analizarea datelor obținute.

Lentilele au fost testate cu succes pe iepuri, caz în care au monitorizat corect creșterea glicemiei. Cercetătorii nu au observat efecte adverse, iar animalele nu păreau deranjate de lentile, prin urmare acestea sunt destul de confortabile. Deocamdată nu sunt planificate teste pe voluntari umani, însă Park speră că acestea vor putea începe în curând.

Vezi și Monitorizarea diabetului. Samsung propune o soluție la îndemâna oricui

Lentilele ar putea deveni o alternativă modernă și mult mai confortabilă la testele zilnice de glicemie pe care trebuie să și le facă bolnavii de diabet, prin înțeparea degetului. Specialiștii spun însă că dispozitivul ar putea avea și alte utilizări în domeniul medicinei. Astfel, lentilele ar putea fi folosite pe viitor și pentru a monitoriza diferiți biomarkeri, ori pentru administrarea de medicamente.

Lentilele pentru monitorizarea glicemiei au fost prezentate în publicația de specialitate Science Advances.

Sursa: Science Mag

Citește și Iată cum arată un senzor de glicemie implantabil Eversense