7 efecte medicale și psihologice ale orelor prelungite la locul de muncă

De foarte multe ori, cele 40 de ore de muncă pe săptămână se transformă rapid în 50 sau chiar aproape 60 de ore petrecute la locul de muncă.

Efectul cunoscut sub numele de “burnout”, adică o formă avansată și extrem de periculoasă de epuizare fizică și mentală nu este produs exclusiv de orele suplimentare de la locul de muncă, ci și de drumul lung până acasă, pentru cei care trebuie să traverseze zilnic orașul sau locuiesc în vecinătatea lui, de mediul de lucru, sentimentul de apreciere față de munca depusă și satisfacția generală a activității.

Toate acestea contribuie în bine sau în rău la starea fizică și psihică a unei persoane. Cum în cele mai multe cazuri, pretențiile unui angajator sunt ridicate, orele suplimentare devin de multe ori o necesitate, fie pentru a termina la timp toate sarcinile, fie pentru a putea recupera, în cazul persoanelor care nu reușesc să fie mereu eficiente. Dar aceste ore în plus au efecte ascunse, care pe termen lung pot deveni periculoase.

7 efecte medicale și psihologice ale orelor prelungite la locul de muncă:

1. Stresul

Un studiu publicat în anul 2014 în România arăta că 75% dintre români se consideră stresați și suprasolicitați la locul de muncă. Dintre aceștia, aproximativ 80% acuză simptome cauzate de stres, printre care oboseala excesivă și îndelungată, dar și problemele cu somnul și migrenele. Un alt efect extrem de grav este și colesterol mărit, o problemă strâns legată de nivelul de stres suportat zilnic. Din cauza stresului, nivelul de colesterol LDL, cunoscut drept colesterol “rău”, crește în organism, iar dacă acesta nu este eliminat, se depozitează apoi sub formă de grăsime. Pentru cei care se regăsesc în astfel de situații, e important de știut că există soluții eficiente de control al colesterolului și revenirea la o stare de echilibru.

2. Consumul mărit de alcool

Mai mult de 40 de ore petrecute săptămânal la muncă pot conduce spre un consum mai mare de alcool, arată acest raport, care susține că o femeie bea, în aceste condiții, 14 pahare pe săptămână, în timp ce un bărbat consumă 21 de pahare de alcool, în medie.

Vezi și Tulburările de anxietate, cum se manifestă și cum putem scăpa de ele

3. Productivitatea scade

În mod frecvent, orele suplimentare sunt dedicate terminării proiectelor, însă cu cât stai mai mult la muncă, productivitatea scade semnificativ. În urma unui studiu realizat la Universitatea Stanford a reieșit că persoanele care petrec 70 de ore pe săptămână muncind sunt mai puțin eficiente decât cele care muncesc 56 de ore.

4. Depresia

Muncești mult în timpul săptămânii gândindu-te că te vei recupera în weekend? Din păcate, lucrurile nu funcționează tocmai așa, iar acest studiu arată că cei care muncesc aproximativ 11 ore pe zi sunt mult mai expuși depresiei, decât angajații care se rezumă la programul clasic de 8 ore. Potrivit Digi 24, aproximativ un milion de români suferă de depresie și anxietate, iar Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că, până în anul 2020, acestea două vor deveni cauzele principale pentru invaliditate la locul de muncă.

5. Probleme de spate și la gât

Un studiu publicat în Occupational & Environmental Medicine Journal din Statele Unite ale Americii arată că durerile de spate și la gât sunt extrem de frecvente pentru persoanele care muncesc mult în fiecare zi. Femeile, în special, tind să sufere de dureri deranjante la gât, iar bărbații în zona lombară. Tocmai de aceea este important ca, din ora în oră, să faci scurte pauze și plimbări în jurul biroului.

6. Inima

Dacă tu muncești mult, nu uita că și inima ta depune același nivel de efort, iar acest lucru nu poate veni cu rezultate benefice pe termen lung. Din cauza cortizolului eliberat în organism, crește riscul pentru un atac cerebral, o problemă cardiacă și chiar diabet de tip 2.

7. Relațiile

Nu doar sănătatea este afectată de orele prelungite în fiecare zi la muncă, dar și relațiile tale sociale pot avea de suferit. Atenția și interesul scad, implicarea în alte proiecte personale, în afara locului de muncă, nu mai reprezintă un obiect de interes, și astfel apare nevoia de izolare, printre efecte.

Sursă foto: Shutterstock / sheff

Citește și Depresie. Cum deosebim această boală gravă de o stare de tristețe