Osteoporoza: cauze, simptome si tratament

Medic citat: Harold Rose, endocrinolog, Centrul de Preventie si Tratament al Osteoporozei Beth Israel, Boston

Osteoporoza este o boala foarte des intalnita la femeile trecute de menopauza. Aceasta afectiune face oasele mai fragile si mai predispuse la fracturi.

Osteoporoza este denumită și „boala tăcută”, pentru că în primele stadii nu are simptome. Pierderea de masă ososă se produce în timp, destul de lent și nu doare. De aceea, boala este descoperită de multe ori numai după o fractură sau după ce pacientul începe să observe că a pierdut din înălțime sau a devenit cocoșat.

Cauzele osteoporozei

Există mai mulți factori de risc, care duc la apariția osteoporozei, principalul fiind pierderea accelarată de masă osoasă care apare la femei după menopauză, explică medicul endocrinolog Harold Rose, directorul Centrului de Prevenție și Tratament al Osteoporozei Beth Israel din Boston.

Puțini știu însă că osteoporoza nu este o boală a femeilor, așa cum greșit se crede, ci afectează și bărbații, în special după vârsta de 60 de ani.

Alți factori de risc, care duc la apariția bolii, sunt deficitul de calciu și de vitamina D din organism. Acest dezechilibru duce la pierderea mai rapidă de masă osoasă. Corpul are nevoie de calciu și de alte minerale pentru a forma un nou țesut osos, iar vitamina D ajută la absorbția calciului din alimente. Și stilul de viață nesănătos crește riscul de osteoporoză, în special fumatul și consumul excesiv de alcool.

Permanent, organismul elimină mici fragmente de țesut osos, pe care le înlocuiește cu țesut nou. În copilărie acest proces este mult accelerat, de aceea oasele tinerilor sunt mai mari, mai dense și mai grele. Persoanele de ambele sexe ating dezvoltarea osoasă maximă în jurul vârstei de 30 de ani, când oasele sunt foarte puternice și dense. După 35 de ani însă, eliminarea de masă osoară începe să aibă loc mai rapid ca producția de țesuturi noi. Prin urmare, treptat, oasele încep să fie afectate și să devină mai fragile.

grafica oase cu osteoporoza

În jurul vârstei de 51 de ani, după menopauză, femeile încep să pierdă masă osoasă foarte rapid. Asta se întâmplă din cauză că ovarele lor produc acum mai puțin estrogen, hormon care protejează oasele. Și bărbații trecuți de 50 de ani încep să aibă oase mai fragile, dar în cazul lor procesul este mult mai lent. Abia după 65-70 de ani pierderea de țesut osos este similară la bărbați și la femei.

Vezi și Semne care indică deficiența de vitamina D

Potrivit Centrului de Prevenție și Tratament al Osteoporozei, această boală afectează aproximativ 25% dintre femeile de peste 65 de ani și numai  5% dintre bărbați.

Prevenirea osteoporozei

Măsurile pentru prevenirea acestei boli ar trebui luate din tinerețe, când oasele sunt încă sănătoase. Metodele sunt cât se poate de simple:

 • Consumarea unor alimente bogate în calciu și vitamina D
 • Exerciții fizice regulate
 • Evitarea consumului de alcool și fumatului.

Factori de risc pentru osteoporoză

 • Dieta dezechilibrată
 • Sedentarismul
 • Fumatul și consumul de alcool
 • Anumite tratamente medicamentoase (heparină, corticosteroizi, antidepresive)
 • Factori genetici (dacă există în familie cazuri de fracturi de șold).

Simptome ale osteoporozei

În primele stadii ale bolii nu apar simptome, de aceea osteoporoza este diagnosticată destul de târziu. Ulterior, apar semne clare ale bolii:

 • Pierderea în înălțime și postură cocoșată, ca urmare a distrugerii vertebrelor
 • Durere de spate
 • Căderea dinților (boala poate afecta inclusiv maxilarul și mandibula)
 • Fracturi frecvente (cel mai des apare fractura de șold, care duce la probleme grave – aproximativ 20% dintre bolnavi mor la un an după fractură, din cauza complicațiilor).

Boala poate fi diagnosticată rapid, printr-o investigație specială numită osteodensimetrie. Cu un aparat care folosește raze X, medicul va măsura densitatea osoasă în trei zone ale corpului – șold, coloană vertebrală, femur. Masa osoasă a pacientului va fi apoi comparată cu a unui pacient sănătos de 30 de ani, pentru a se observa cât de gravă este pierderea de țesut.

Osteodensimetria este un test recomandat femeilor care au peste 65 de ani sau au peste 50 de ani, dar mai mulți factori de risc. Și bărbații ar trebui să facă această investigație, după vârsta de 70 de ani.

Tratamentul pentru osteoporoză

Imediat după stabilirea diagnosticului, bolnavii vor primi un tratament care, dacă este respectat, va reduce cu până la 50% riscul de fracturi și va încetini pierderea de masă osoasă. Pacientul trebuie monitorizat, prin repetarea testelor specifice la fiecare 2-3 ani.

În cazuri extrem de grave, medicul va recomanda un tratament injectabil, timp de un an, pentru a stimula organismul să producă un nou țesut osos sănătos.

Pe lângă aceste medicamente, pacienții trebuie că includă în dieta zilnică 1.200 de miligrame de calciu, din alimente sau suplimente nutritive. De asemenea, ei trebuie să conume zilnic între 1.500-2.000 de unități de vitamina D.

Sursa: Live Science

Citește și Descoperire importanta despre cauzele bolii Alzheimer