Descoperire importanta despre cauzele bolii Alzheimer

Sursa medicală: Science Advances, Medic citat: Sim Singhrao, Universitatea Central Lancashire, Marea Britanie

Dupa zeci de ani, cercetatorii sunt aproape săadescopere cauzele bolii Alzheimer. Cel putin asa sustin mai multi oameni de stiinta de la diferite universitati, care au ajuns la concluzia ca aceasta boala este declansata de o bacterie care provoaca… gingivita.

O cercetare amplă, realizată de compania farmaceutică Cortexyme din San Francisco, la care au participat și experți de la mai multe universități din SUA, Australia, Noua Zeelandă, Polonia și Norvegia a căutat să afle cauzele bolii Alzheimer. Oamenii de știință au analizat mostre de țesut cerebral prelevate de la pacienți care au suferit de această boală neurologică. Astfel, ei au descoperit în țesut urme ale bacteriei Porphyromonas gingivalis, care provoacă gingivita, o infecție la nivelul gingiilor.

Acesta este primul studiu care confirmă prezența acestei bacterii în creierul unor persoane care au avut Alzheimer, declară Sim Singhrao, de la Universitatea Central Lancashire, Marea Britanie. Studii anterioare au arătat că P. gingivalis, care a provocat gingivită la cobai, a atacat și creierul acestora. Bacteria care în mod normal infectează gingiile poate provoca un adevărat dezastru dacă ajunge la creier. Aici, stimulează producția unor proteine amiloide, despre care cercetătorii știu deja că afectează neuronii și distrug diferite regiuni cerebrale, declanșând astfel boala Alzheimer.

Bacteria care provoacă gingivita, printre cauzele bolii Alzheimer

Bacteria Porphyromonas gingivalis ajunge la creier în urma infectării gingiilor. Placa bacteriană se acumulează pe dinți, ajunge sub marginea gingiilor și aici provoacă inflamație, ducând astfel la infecție și la eliberarea de toxine în fluxul sanguin. În timp, gingivita poate duce la o complicație numită parodontoză, care duce la pierderea dinților. De altfel, studii anterioare au arătat că persoanele care au pierdut mai mulți dinți au un risc ridicat să facă demență, însă până acum legătura între cele două afecțiuni nu era înțeleasă.

Vezi și Un test de vedere poate diagnostica din timp boala Alzheimer

După ce bacteria ajunge la creier și provoacă o inflamație, organismul caută să lupte cu infecția prin producerea de proteine amiloide. Din păcate, aceste proteine distrug neuronii. Desigur, modul în care organismul răspunde la această infecție diferă de la o persoană la alta, iar moștenirea genetică are un rol important.

Asta înseamnă că multe persoane pot avea o infecție cu P. gingivalis la nivelul gurii, dar puțini dintre ei vor ajunge să facă Alzheimer. Asta deoarece evoluția infecției la nivel cerebral poate fi atât de lentă încât persoana afectată nici nu va dezvolta vreodată simptomele de Alzheimer, murind din alte cauze, înainte de declanșarea bolii. De altfel, este cunoscut faptul că în mod normal această boală are o evoluție lentă și trec zeci de ani până apar primele simptome.

Îți recomandăm și Tratament Alzheimer prin jocuri serioase: terapia care îmbunătățește viața bolnavilor

Noul studiu ar putea oferi șansa unui tratament eficient, care să oprească producția de proteine amiloide, să reducă inflamația creierului și astfel să salveze neuronii afectați. Concluzia cercetătorilor este surprinzătoare, însă studiile trebuie continuate, pentru că Alzheimer este o boală extrem de complexă și este posibil ca mai multe cauze să fie implicate în declanșarea bolii. Cu toate acestea, este evident că avem un motiv în plus să ne preocupăm mai mult de igiena noastră orală, ca să prevenim apariția gingivitei.

Boala Azhmeimer se manifestă prin pierderea treptată a memoriei și a funcțiilor cognitive, apatie și schimbarea comportamentului, însă multe dintre simptomele bolii, cel puțin la început, sunt deseori confundate cu efectele normale ale îmbătrânirii. Alzheimer reprezintă 60-70% din totalul cazurilor de demență, iar demența a devenit a cincea cauză de deces la nivel mondial.

Studiul a fost publicat în revista Science Advances.

Sursa: New Scientist

Citește și O aplicație îi ajută pe bolnavii de Alzheimer să-i recunoască pe cei dragi