O aplicație îi ajută pe bolnavii de Alzheimer să-i recunoască pe cei dragi
O adolescentă a creat o aplicație concepută special pentru bolnavii de Alzheimer, care nu-și mai pot recunoaște nici măcar rudele sau prietenii.
Emma Yang are doar 14 ani și este pasionată de programare de la o vârstă fragedă. Când Emma avea doar 8 ani, bunica ei s-a îmbolnăvit de Alzheimer, iar afecțiunea a avansat rapid, astfel încât bătrâna își pierduse aproape complet memoria. Tulburată de drama prin care trecea familia ei, tânăra Emma a decis să ajute, folosindu-se de cunoștințele sale de programare.
„Știu din propria experiență că această boală nu afectează doar bolnavul, ci și familia și pe prietenii lui. Când aveam 11 sau 12 ani am decis să caut soluții pentru a folosi tehnologia în sprijinul oamenilor din întreaga lume, pentru a-i ajuta”, a declarat Emma.
Vezi și Un test de vedere poate diagnostica din timp boala Alzheimer
Astfel s-a născut ideea aplicației Timeless, care este încă în lucru, dar care se va dovedi foarte utilă bolnavilor de Alzheimer. Ei pot să vadă în aplicație poze cu persoanele dragi (rude sau prieteni), iar aplicația le va spune care este numele fiecărui și ce legătură de rudenie există cu respectiva persoană.
Cum funcționează aplicația destinată bolnavilor de Alzheimer
Aplicația folosește tehnologia de recunoaștere facială, pentru a putea identifica în mod corect chipurile din fotografii. În plus, dacă bolnavul vrea să afle numele unei persoane pe care nu o mai recunoaște, trebuie doar să îi facă o poză, iar aplicația îi va spune imediat cine este. Pentru acest proiect, Emma a cerut ajutorul companiei Kairos, care produce softul de recunoaștere facială folosit în aplicație.
Timeless include și un reminder cu programul zilnic al bolnavului, o pagină cu datele sale personale (adresă, nume, număr de telefon) și o scurtă listă cu contacte ale membrilor familiei.
Te poate interesa și Tratament Alzheimer prin jocuri serioase: terapia care îmbunătățește viața bolnavilor
Totodată, aplicația îi va atenționa pe pacient dacă a mai sunat recent la o anumită persoană din listă de contacte și va întreba dacă este cu adevărat nevoie să sune din nou. Apelurile repetate la rude sau prieteni sunt o altă manifestare a bolii, cei care suferă de Alzheimer uitând că au vorbit cu cineva la telefon cu doar 5 minute în urmă.
La aplicație va avea acces, pe lângă bolnav, și un îngrijitor al său, care va completa programul zilnic, evenimentele importante și le va cere persoanelor care vin în vizită să trimită înainte fotografii, pentru ca algoritmii să îi poată identifica.
Emma strânge acum fonduri pentru dezvoltarea aplicației și testarea ei pe pacienți, ca să afle dacă aceasta le este cu adevărat de folos. Tânăra crede că bolnavii pot învăța destul de ușor să folosească Timeless, mai ales dacă se familiarizează cu ea încă primele stadii ale bolii.
Katherine Possin, profesor la Memory and Aging Center din cadrul Universității California, San Francisco, susține la rândul său ideea Emmei. Ea spune că aplicația poate fi de mare ajutor pentru bolnavii de Alzheimer, care, vizionând zilnic poze cu persoanele dragi, își vor antrena memoria și astfel ar putea chiar să încetinească puțin evoluția bolii.
În prezent, în întreaga lume există aproximativ 24 de milioane de persoane diagnosticate cu Alzheimer. Dintre acestea, 6 milioane sunt în Europa. Printre simptomele bolii se numără pierderea memoriei (la început pe termen scurt), dificultăți în a găsi cuvintele potrivite, confuzie, modificări de comportament și de dispoziție.
Sursa: Fast Company
Citește și Plasturele cu GPS, un mare ajutor pentru bolnavii de Alzheimer