Pansamentul spray, inventia care poate salva vieti in zonele izolate

Medic citat:  Lane Huston, Universitatea Tehnologica Montana

Cercetatorii de la Universitatea Tehnologica Montana au inventat pansamentul spray – un dispozitiv care poate aplica peste pielea ranita fibre textile similare unui bandaj.

Ingeniosul pansament spray funcționează asemeni unui pistol cu vopsea. Utilizarea lui este foarte rapidă și simplă și poate salva vieți, atunci când o persoană rănită se află într-o zonă izolată nu poate primi ajutor medical imediat. Metoda folosită de cercetătorii din Montana se numește electrospinning, iar dispozitivul inventat de ei poate fi considerat un fel de „bandaj la sticlă”.

„Este prima dovadă că putem aplica pe piele astfel de fibre speciale din polimeri, care conțin medicamente. Metoda este sigură și simplă, aplicarea se face printr-un mecanism de tip spray, iar rănile sunt acoperite cu fibre care opresc sângerarea și eliberează treptat medicamentele necesare pentru a preveni infecțiile”, a declarat Lane Huston, autorul studiului publicat în Journal of Vacuum Science & Technology B.

Vezi și Tatuaj inteligent pentru diabetici: isi schimba culoarea in functie de nivelul glicemiei

Metoda electrospinning este folosită în diferite industrii, pentru a înfășura sau izola cu materiale diferite produse. În aceste cazuri însă, sistemul presupune folosirea curentului electric la o intensitate foarte mare, prin urmare ar fi fost periculos la contactul cu pielea.

Cercetătorii au conceput însă un dispozitiv care folosește un câmp electric mult mai mic. Astfel, aparatul funcționează exact ca un spray cu vopsea: este acționat prin intermediul unui gaz presurizat și acoperă cu fibre pielea pacientului, pentru a o proteja și trata.

Pansamentul spray poate fi tratat cu diferite medicamente, care vor fi astfel administrate pe piele. Sistemul ar fi o soluție salvatoare mai ales în zonele rurale, unde serviciile sanitare nu sunt bine puse la punct și pacienții nu primesc ajutor medical la fel de rapid.

Sursa: The Independent

Citește și Un tricou inteligent permite persoanelor fara auz sa perceapa muzica