Diabet

Un plasture pentru măsurarea glicemiei ar putea înlocui testele de sânge

Un plasture pentru măsurarea glicemiei ar putea înlocui pe viitor înțepăturile zilnice pe care diabeticii sunt nevoiți să și le facă.

Plasturele a fost conceput de cercetătorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie, printre care se numără și doi specialiști de origine română. Dispozitivul poate măsură nivelul glicemiei prin foliculii de păr, nu prin sânge.

Pe viitor, acest plasture, care deocamdată este doar un prototip, se va putea conecta la un smartphone. Astfel, prin intermediul unei aplicații, utilizatorul va putea fi alertat imediat dacă nivelul glicemiei scade sau crește prea mult.

Plasturele a fost testat până acum numai pe cobai și pe doi voluntari umani și s-a dovedit a fi foarte eficient, spune profesorul Richard Guy, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

Dacă dispozitivul se va dovedi precis și în urma unor teste mai ample, ar putea înlocui pe viitor metoda clasică de testare a glicemiei, prin înțepătură în degete. Deși este evident că acest sistem bazat pe ace este foarte neplăcut și nepopular, deocamdată nu avem o alternativă la fel de sigură.

Vezi și Măsurarea glicemiei fără ac – aparate noi și inovații UPDATE 2018

Sistemele care funcționează fără ace sunt senzorii de glicemie implantabili. Dar cei mai mulți dintre aceștia trebuie să fie calibrați regulat, printr-o analiză clasică a glicemiei, adică prin înțeparea degetului.

Related Post

Noul plasture pentru măsurarea glicemiei va fi un sistem de monitorizare care nu avea nevoie de asemenea verificări și calibrări, susține Richard Guy. Dispozitivul conține grafen, un material foarte rezistent, flexibil și ieftin, care este totodată prietenos cu mediul. În plus, este un foarte bun conducător de electricitate.

Plasturele se fixează pe încheietura mâinii și poate analiza nivelul glicemiei cu ajutorul unor senzori în miniatură. După ce este fixat pe piele cu un adeziv special, plasturele emite un mic semnal electric și extrage lichidul interstițial din piele, de-a lungul foliculilor de păr.

În interiorul dispozitivului, glucoza oxidează și este detectată apoi de senzorul cu grafen. Întrega procedură de măsurare a glicemiei durează numai 15 minute. Senzorii pot detecta orice schimbare la nivelul glicemiei pe parcursul întregii zile, susține inventatorii dispozitivului.

Cercetătorii vor ca plasturele să intre în faza de testare clinică, pe un eșantion mult mai mare de voluntari. Rezultatele studiilor preliminare privind eficiența plasturelui au fost publicate în celebra revista Nature.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2014 la nivel mondial erau înregistrați oficial peste 422 milioane de persoane diagnosticate cu diabet.

Sursa: Daily Mail, Phys.org

Citește și Măsurarea glicemiei la diabetici. Plasturele care monitorizează nivelul glucozei prin transpirație

Articole recente

Educația despre astm responsabilizează!

Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează peste 315 de milioane…

9 mai 2024

Nicio femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian!

Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența…

9 mai 2024

DEXCOM ONE+, UN MANAGEMENT MAI INTELIGENT, MAI UȘOR ȘI MAI EFICIENT AL DIABETULUI

Dexcom ONE+ este disponibil în România, ceea ce înseamnă că persoanele cu diabet zaharat de…

8 mai 2024

Bepanthen® Tattoo protejează povestea scrisă pe pielea ta

București, 17 aprilie - Pregătește-te să experimentezi cea mai recentă inovație de la Bayer, în…

18 aprilie 2024

Patru ani și 200 de zboruri medicale cu Asociația Blondie

Transporturile aeriene către spitale din alte țări au devenit o necesitate pentru mulți pacienți români…

9 aprilie 2024

Controale medicale gratuite

Pentru al treilea an consecutiv, în perioada martie – iunie, peste o mie de persoane…

28 martie 2024