Premieră medicală – Unui bolnav de cancer i-au fost implantate coaste şi stern obţinute cu ajutorul unei imprimante 3D
O imprimantă 3D a fost folosită în premieră mondială pentru a se obţine un stern nou şi o parte din coastele care i-au fost înlocuite unui pacient, în vârstă de 54 de ani, bolnav de cancer.
Operaţia s-a desfăşurat la Spitalul Universitar din Salamanca, Spania iar implantul a fost produs de către firma de dispozitive medicale Anatomics cu ajutorul Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) în cadrul Lab 2 la Melbourne, Australia. CSIRO este o companie de inovație deținută de statul australian.
Operaţia a fost efectuată de către medicii Jose Aranda, Marcelo Jimene şi Gonzalo Vereda iar procedura a fost descrisă în European Journal of Cardio-Thoracic Surgery. Pacientul suferea de o tumoră situată în cutia toracică. Chirurgii ştiau că reconstrucţia va fi una dificilă din cauza geometriei complexe a cavităţii toracice. În plus, implanturile clasice din titan, fixate cu şuruburi, se uzează şi pot genera complicaţii.
După cum spunea Dr.Aranda : “Ne-am gândit că am putea obţine un nou tip de implant, complet personalizat, care să reproducă identic structurile sternului şi ale coastelor […]. Am vrut să-i oferim pacientului o varianta mai sigură şi o recuperare post-operatorie mai bună.”
Modelarea 3D începe cu imagini 2D (radiografii), tomografii computerizate sau RMN-uri. Pe baza acestor “felii” suprapuse este apoi obţinut modelul 3D al structurii anatomice.
Citeste si Biosenzor implantabil capabil sa monitorizeze tratamentul cancerului
Echipa spaniolă a furnizat date CT de rezoluţie înalta, către Anatomics, pe baza cărora s-a obţinut o construcţie 3D a cutiei toracice şi a tumorii. Astfel chirurgii au putut sădefinească cu mare acurateţe marginile rezecţiei. Apoi a fost creat un miez rigid pentru stern şi nişte axe semi-flexibile din titam care să acţioneze că nişte coaste protetice.Imprimanta a dirijat apoi un fascicul de electroni către un strat de pudra de titan pentru a-l topi şi pentru a obţine fiecare strat. Procesul a fost repetat, strat după strat, pânăla finalizarea implantului.
Dr. Aranda a declarat că operaţia este un succes, comentând faptul că echipa a reuşit să creeze o parte din organism “complet personalizată care se potriveşte că o mănuşă.”
Citește și Aplicații care te ajută să depistezi cancerul de sân
Sursa : www.medicalnewstoday.com
Photo credits: CSIRO