Un nou pulsoximetru monitorizează de la distanță semnele vitale

O nouă tehnologie permite unei camere video să măsoare de la distanță semnele vitale ale unei persoane. Sistemul a fost aprobat în premieră mondială pentru a fi folosit ca dispozitiv medical, asemeni unui pulsoximetru.

Compania Oxehealth a conceput un software, care folosește un senzor optic pentru a măsura pulsul, asemeni unui pulsoximetru. Micile schimbări de culoare la nivelul pielii, provocate de circulația sângelului prin corp, sunt detectate de aparat. Spre deosebire de un pulsoximetru normal însă, noul sistem funcționează de la distanță, prin urmare nu trebuie să atingă pielea pacientului.

Vezi și Noul Apple Watch face o electrocardiogramă în doar 30 de secunde

În plus, dispozitivul medical poate monitoriza și respirația, detectând mișcările corpului atunci când o persoană inspiră și expiră.

British Standards Insititute a aprobat noua tehnologie, clasificând aparatul drept un dispozitiv medical de Clasa a doua, care poate fi folosit în Europa.

Marele avantaj al noului aparat este că pulsul și respirația pacientului pot fi verificate de la distanță. Dispozitivul este lăsat în camera bolnavului, iar medicul sau asistenta verifică datele furnizate de acesta, fără să mai fie nevoie să viziteze de foarte mult ori pacientul, cum se întâmplă cu pulsoximetrele actuale. Tehnologia va fi cu siguranță apreciată, atât de bolnavi, cât și de medici și de asistente.

Îți recomandăm și Telemediq – sistem de monitorizare la distanţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice

Oxehealth a realizat acest dispozitiv după 6 ani de cercetări. Primele studii clinice au fost desfășurate la Spitalul John Radcliff din Oxford, iar apoi la Spitalul de Psihiatrie Broadmoor.

Noul dispozitiv de monitorizare a semnelor vitale va fi conectat la softul Digital Care Assistant, care alertează medicii atunci când un pacient este în stare gravă și trebuie ajutat de urgență. De asemenea, acest software generează rapoarte medicale, cu activitatea pacientului, oferind astfel medicilor informații extrem de importante. 

Dispozitivul creat de Oxehealth va fi folosit în special în azilele de bătrâni, dar în clinice și spitalele de psihiatrie sau în penitenciare.

Sursa: Digital Health

Citește și Aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii