Telemediq – sistem de monitorizare la distanţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice

Telemediq este un sistem de telemonitorizare pentru pacienţii cu boli cronice, fiind uşor de utilizat şi având beneficii multiple, atât pentru pacient, dar şi pentru personalul medical

Soluţia de telemonitorizare Telemediq ar putea fi soluția dacă suferi de diabet, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, cardiopatie ischemică, aritmii, insuficiență cronică renală, astm bronșic, BPOC – bronhopneumopatie obstructică cronică, obezitate, tulburări de somn sau alte boli cardiovasculare, pulmonare sau metabolice.

Parametrii care pot fi măsurați cu ajutorul acestui sistem sunt:
• tensiunea arterială;
• ritmul cardiac;
• nivelul glicemiei;
• saturația oxigenului din sânge;
• greutatea corporală;
• activitatea electrică a inimii (EKG);
• funcția reapiratorie – FEV1, PEF;
• activitatea fizică;
• somnul.

Te poate interesa și Stethee – stetoscop digital care ar putea revoluţiona telemedicina

Telemonitorizarea – soluția modernă pentru bolile cronice

Telemonitorizarea la domiciliu combină diferite tehnologii pentru monitorizarea pacienților la distanță şi poate fi o abordare promiţătoare pentru managementul pacienţilor cu boli cardiovasculare, diabet şi nu numai. Conferă date exacte şi fiabile, încurajează comportamentul pacientului privind gestionarea bolii şi îmbunătăţeşte calitatea îngirjirilor medicale şi calitatea vieţii pacienţilor. Beneficiile majore sunt detectarea precoce a simptomelor, intervenţia la timp pentru tensiunea arterială crescută, medicația adecvată administrată la timp şi riscul mai redus de mortalitate.

Îmbătrânirea populației este un fenomen global care afectează toate zonele lumii, iar la nivel global, se estimează că proporția persoanelor în vârstă va fi de 21% în 2050. Îmbătrânirea populației are consecințe și implicații majore asupra tuturor aspectelor vieții umane, inclusiv asupra sănătății – pe măsură ce îmbătrânim, incidența și prevalența bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile pulmonare și diabetul, continuă să crească, iar aceste boli au devenit cauze majore de deces în aproape toate țările. Cu cât incidența lor crește, cu atât se reduce speranța de viață, calitatea vieții și cresc inclusiv cheltuielile pentru îngrijirea sănătății, fiind implicate costuri mai mari.

Citește și Telemedicina. Modele operaționale perfect funcționale azi și acum

Mai este o problemă, și anume aceea a îngrijirii pacientului. Dacă ne confruntăm cu o creștere considerabilă a numărului de pacienți cu boli cronice, există de cealaltă parte un deficit global de specialiști medicali, de furnizori de servicii medicale și lipsa accesului pacienților la servicii medicale din diferite cauze.

Progresele înregistrate în domeniul științei și tehnologiei și îmbunătățirea generală a condițiilor de mediu și sociale sporesc însă speranța de viață în întreaga lume. Telemonitorizarea este definită ca utilizarea tehnologiei pentru a monitoriza pacienții la distanță. Telemonitorizarea permite reducerea complicațiilor cronice ale bolii datorită unei mai bune monitorizări, reduce necesitatea deplasării la spital, reduce timpul de lucru și costurile totale, răspunde prompt nevoilor pacientului, îmbunătățește eficiența tratamentului, permite depistarea la timp a situațiilor de urgență și creşte nivelul de conștientizare a pacientului cu privire la boala de care suferă.

Cum funcționează sistemul Telemediq?

Telemediq este un sistem inovator de telemedicină, bazat pe tehnologia digitală mobilă. Telemediq permite conectarea la distanță a pacienților cu boli cronice cu medicii lor, în scopul monitorizării zilnice a parametrilor vitali precum tensiunea arterială, glucoza din sânge, greutatea, activitatea fizică, activitatea electrică a inimii (ECG), saturația oxigenului din sânge, parametrii pulmonari (FEV1, PEF).

Telemediq
Sistemul funcționează automat și transmite datele de la toate dispozitivele portabile de măsurare a parametirlor vitali către un smartphone, prin Bluetooth. Aceste valori sunt apoi trimise către baza de date medicală de unde pot fi vizualizate și analizate de medic, ori de câte ori este necesar, utilizând platforma de telemedicină.

Telemediq permite monitorizarea zilnică a sănătății și ajută pacientul și medicul să gestioneze eficient boala

Soluția Telemediq este concepută pentru a răspunde nevoilor pacienților cu boli cronice cardiovasculare (hipertensiune arterială, aritmii, insuficiență cardiacă), diabet, obezitate, boli pulmonare cronice (BPOC, astm), reducând riscurile de complicații medicale și ușurând gestionarea bolii de către pacient. Pacientul este implicat activ în tot ceea ce privește gestionarea bolii de care suferă, își înțelege mai bine afecțiunea, înțelege care sunt semnele și simptomele ei, ce parametri stau la baza bolii și cum poate preveni agravarea stării, în scopul creșterii calității vieții, scăderea riscului de complicații și prevenirea agravării.

Citește și Ghid online 2017: Tot ce trebuie să știi despre diabet

Telemediq este în prezent singura platformă de pe piața românească care integrează o soluție pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice cardio-metabolice.

Sistemul cuprinde o serie de dispozitive medicale care măsoară parametrii vitali și transmit datele către aplicație.

Aceste dispozitive sunt:
•tensiometru de braț cu senzori de înaltă precizie, ușor de utilizat și neinvaziv;
•glucometru pentru măsurarea cu precizie a glicemiei;
•EKG mobil, fără cabluri, portabil și foarte ușor de folosit;
•pulsoximetru ușor de folosit;
•spirometru pentru analiza parametrilor respiratorii FEV1 și PEF;
•cântar de înaltă precizie;
•termometru ce se fixează la încheietura mâinii pentru măsurara continuă a temperaturii.

Telemediq

Toate dispozitivele au conexiune prin Bluetooth și transmit datele automat către aplicație, permițând evaluări grafice ale valorilor.

Telemediq cuprinde o serie de dispozitive medicale care te ajută să îți monitorizezi semnele vitale la domiciliu. Depistează la timp anumite modificări care pot fi vitale, permit semnale de avertizare timpurie și transmit informațiile rapid către medic.

Telemediq

Te poate interesa și Ceas cu EKG. Apple Watch va putea face electrocardiograme

Principalul beneficiu al monitorizării la distanță a pacienților sau al îngrijirii la domiciliu este că permite ca pacientul, din intimitatea propriei locuințe, să utilizeze un dispozitiv medical mobil pentru a efectua investigații de rutină și să trimită rezultatele în timp real către medic fără a fi nevoie să se deplaseze la cabinet. Acest avantaj este foarte important mai ales pentru acei pacienți care suferă de anumite boli pe termen lung, și care trebuie să comunice foarte des cu medicul și să efectueze la perioade scurte de timp anumite investigații de rutină.

Beneficiile sunt și de cealaltă parte, mai exact pentru medic și centrele medicale. Se asigură o continuitate a serviciilor medicale, intervenție rapidă și eficientă, măsurători de precizie, o abordare interdisciplinară a problemei și dezvoltarea sistemului medical prin implementarea de soluții tehnice inovatoare, moderne și de calitate.

Când vorbim de telemonitorizare, vorbim de o calitatea mai bună a vieții, care este extrem de importantă. Pacientul poate petrece mai mult timp acasă cu familia și se reduce timpul de spitalizare.

Telemediq

Aplicația Telemediq este gratuită pentru Android sau iOS.

Sistemul Telemediq a fost implementat până în prezent în cadrul Spitalului Monza din Mucurești, dar și în Centrul Medical CardioPrevent din Timișoara și la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica din București.

Citește și Davor Mucic: „Telepsihiatria – viitorul serviciilor de sănătate mintală”