Stethee – stetoscop digital care ar putea revoluţiona telemedicina

Poate cel mai emblematic element al medicinei, stetoscopul, este acum reinventat sub foma unui dispozitiv medical inteligent şi sofisticat, şi anume un stetoscop digital cu funcţii multiple.

M3DICINE, o firmă din Australia, a dezvoltat stetoscopul electronic complet digital, numit Stethee. Dispozitivul poate fi utilizat ca un stetoscop tradiţional pentru auscultații, dar semnalele pot fi amplificate, filtrate şi înregistrate, şi permite analiza sunetelor cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone. Compania menţionează că echipa a lucrat în colaborare cu experţi de la MIT, Mayo Clinic, Texas A&M University etc.

Acest stetoscop digital a fost dezvoltat cu scopul este de a ajuta pacienții să înţeleagă mai bine boala și să o gestioneze mai eficient.

Conform cercetătorilor, stetoscopul nu a mai evoluat în ultimii 200 de ani, fiind un dispozitiv utilizat zi de zi de medici pentru analiza semnelor vitale.

Cu un design revoluționar, ușor de utilizat, Stethee este un stetoscop digital ce permite analiza ritmului cardiac şi a sunetelor pulmonare cu amplificare sofisticată, dispune de tehnologii de filtrare și de captare instant şi analiză a sunetelor cardiace și pulmonare, transmițând datele prin Bluetooth către aplicația specifică pentru iOS sau Android.

stetoscop digital

Conform producătorilor, „acest stetoscop digital este destinat utilizării ca un stetoscop tradiţional, dar mai simplu, permiţând auscultarea sunetelor cardiace și pulmonare cu amplificare și filtrare de înaltă precizie. Înregistrările pot fi transmise către un dispozitiv ca tableta sau smartphone-ul prin tehnologia Bluetooth și analizate pentru a construi un profil biometric personal pentru fiecare pacient, şi depistarea prezenţei bolilor cardiace sau pulmonare.

În doar 20 secunde, captează un set complet de date cantitative şi precise ale semnelor vitale, afişează informaţii pe o interfaţă grafică uşor de utilizat şi de înţeles, permite vizualizarea ciclului cardiac cu precizie de milisecunde pentru a te ajuta să înţelegi contracţiile şi relaxările inimii. Este cunoscut faptul că factorii de mediu au impact asupra sănătăţii, astfel că analizează datele în funcţie de geolocalizarea, altitudinea, temperatura ambientală, umiditatea sau viteza vântului, cantitatea de polen, poluarea sau alţi factori.

Te poate interesa şi Un smartphone devine un dispozitiv medical

Platforma tehnologică din spatele produsului, numită Aida, analizează semnalele pentru a identifica activitatea cardiacă și respiratorie în funcție de anumiți parametri şi poate indica o posibilă afecțiune. Datele sunt reprezentate în timp real pe aplicație pentru înțelegerea semnelor vitale, putând fi ulterior distribuite către medic sau îngrijitor. Noul stetoscop digital măsoară ritmul cardiac şi variabiliatea lui, măsoară sistolele şi diastolele, durata unui ciclu cardiac, rata respiratorie, poziţia corpului, geolocalizarea, energia valvelor cardiace.

Produsul este destinat mai ales pacienților care necesită control și monitorizare permanentă la domiciliu și celor din zonele rurale greu accesibile.

Citește mai multe despre Stetoscopul digital un instrument sf adus în realitate

Acest stetoscop digital este disponibil în trei variante, în funcţie de necesitate, şi anume pentru utilizare clinică, aplicații veterinare și pentru educație medicală şi cercetare.

LED-urile dispozitivului luminează în verde când totul funcţionează normal şi în portocaliu când este necesar un control mai amănunţit, vibrează în ritmul inimii, permiţând analiza ritmului ca în timpul unei auscultații.
stetoscop digital

Stethee este primul stetoscop digital care îţi permite să auzi, să simţi şi să analizezi vizual ritmul cardiac.

Este un dispozitiv pentru pacient, ușor de utilizat, pentru monitorizarea sănătății şi depistarea precoce a eventualelor afecţiuni. Are un design elegant și este de dimensiuni mici, ideal pentru trusa de prim ajutor din fiecare locuință.

Sistemul ar putea deschide noi căi de acces pentru inteligența artificială și îmbunătăţirea îngrijirilor medicale, cu beneficii majore în telemedicină. Este util și pentru perioada sarcinii, permiţând monitorizarea ritmului cardiac al fătului.

Dispune de un microfon de înaltă frecenţă, un filtru audio adaptiv și un amplificator, se alimentează cu baterii pe bază de ioni de litiu şi dispune de sistem bluetooth, giroscop, accelerometru şi modul de vibraţii.

Iată un filmuleţ privind utilizarea și funcţionarea dispozitivului:

Citeşte şi Clasicul stetoscop devine inteligent cu ajutorul lui Eko Core

Surse: MedGadget, MassDevice, Mobile Health News, Stethee
Foto: MedGadget, Massdevice, Stethee