Racelile frecvente pot ajuta organismul sa lupte cu noul coronavirus

Expert citat: Daniela Weiskopf, Institutul de Imunologie La Jolla, California

Potrivit unui studiu recent, persoanele care au facut frecvent guturai au un risc mai scazut de complicatii in cazul infectiei cu noul coronavirus.

Cercetătorii de la Institutul de Imunologie La Jolla din California au căutat o explicație pentru faptul că unii bolnavi de COVID-19 au simptome mult mai ușoare decât alții. Deși acest fenomen nu a fost deocamdată explicat în totalitate, un posibil motiv poate fi adaptarea sistemului imunitar de a recunoaște virusuri similare cu SARS-CoV-2.

Mai exact, noul studiu sugerează o posibilă legătură între infecțiile frecvente cu virusuri care provoacă guturai (sau răceală obișnuită) și prezența unor simptome mai ușoare în cazul infecției COVID-19. Persoanele care au răcit foarte des au dezvoltat celule T care recunosc acum coronavirusurile și pot identifica mai ușor și anumite proteine specifice inclusiv SARS-CoV-2. În acest fel, sistemul imunitar poate lupta mai ușor cu boala, iar simptomele sunt mai puțin grave. Acest fenomen este numit „imunitate încrucișată”.

Deocamdată această legătură este doar o teorie, pentru că nu cunoaștem rolul exact jucat de celulele T în lupta împotriva COVID-19. Celulele T sunt doar o parte din celulele sistemului imunitar, cele care „țin minte”  virusurile care au atacat în trecut organismul. Este nevoie de mai multe studii pentru a demonstra clar această legătură, dar ipoteza cercetătorilor este cât se poate de interesantă.

Vezi și Imunitatea dupa COVID-19. Sunt protejati cei care s-au vindecat?

Daniela Weiskopf, profesor asistent la Institutul de Imunologie La Jolla din California, unul dintre autorii studiului, precizează că la anumiți pacienți, aceste celule T au identificat imediat noul coronavirus drept o amenințare, deși persoanele fuseseră expuse anterior la virusuri care au provocat guturai, nu la SARS-CoV-2.

Prin urmare, această imunitate încrucișată poate oferi un anumit grad de protecție și împotriva noului coronavirus. Recunoscând mai repede amenințarea reprezentată de virus, sistemul imunitar poate acționa mai eficient, iar virusul va fi eliminat mai repede, fără ca organismul să aibă mult de suferit. Fenomenul a fost observat la persoane din Europa și Singapore și a fost prezentat anterior, în cadrul unui alt studiu, care estimează că această imunitate încrucișată ar fi întâlnită la 40%-60% din populația globului.

Acum, cercetătorii au analizat mostre de sânge de la mai multe persoane, recoltate în perioada 2015-2018, deci cu mult timp înainte de începutul pandemiei. Aceste probe conțineau celule T care au puteau recunoștea peste 100 de secvențe ale virusului SARS-CoV-2 și ale altor 4 virusuri înrudite, care provoacă răceală. Secvențele cunoscute de celulele T erau foarte asemănătoare la SARS-CoV-2 și la alte tipuri de coronavirus.

Noul studiu oferă informații importante inclusiv pentru cercetătorii care lucrează acum la dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2. Concluzia studiului, care a fost publicat în revista Science, arată că în vaccin pot fi folosite și alte proteine, nu doar unele care să vizeze în mod special „țepii” care formează „coroana” specifică acestui tip de virus și care permit fixarea lui în celule.

Sursa: Live Science

Citește și Care sunt cele mai folosite tratamente impotriva COVID-19