Cercetatorii din intreaga lume cauta in prezent cele mai eficiente tratamente impotriva COVID-19. Mai multe companii produc deja medicamente antivirale care ar putea fi de ajutor, in timp ce altele spera sa obtina un vaccin care sa previna imbolnavirea. Iata ce medicamente sunt folosite in prezent.
În acest moment, peste 4 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar numărul lor este în continuă creștere. De aceea, oamenii de știință caută să găsească tratamente eficiente, care să reducă numărul de victime. Multe dintre aceste medicamente există deja și sunt folosite de ani de zile pentru a trata alte afecțiuni.
„Analizăm dacă actualele medicamente antivirale nu ar putea avea efect asupra noului coronavirus sau dacă trebuie să descoperim un nou tratament, care să poată distruge acest nou virus”, a declarat dr. Bruce Y. Lee, profesor la CUNY Graduate School of Public Health & Health Policy.
Vezi și Abbott a lansat un test pentru coronavirus cu rezultate in 5 minute
În Statele Unite, 3 medicamente au primit aprobare pentru a fi folosite în regim de urgență pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 aflați în stare gravă. Este vorba despre medicamentele antimalarie clorochina și hidroxiclorochina, antiviralul Redesivir și un medicament folosit pentru sedarea bolnavilor care au nevoie să fie conectați la ventilator.
Totuși, vor mai trece multe luni până când vom găsi un tratament cu adevărat eficient, indiferent că va fi vorba despre un produs nou sau despre un medicament folosit deja pentru alte boli. Iar până la descoperirea unui vaccin va trece și mai mult timp. Totuși, este important să știm că oamenii de știință fac eforturi deosebite în acest sens.
Cercetătorii britanici au clasificat cele trei etape ale infecției cu COVID-19. Concluzia lor a fost publicată în British Journal of Pharmacology și prezintă stadiile posibile ale unui tratament:
- Prevenirea infectării celulelor de către virus
- Blocarea înmulțirii virusului care a pătruns în celule
- Reducerea daunelor provocate de virus la nivelul organelor interne.
Cele mai multe medicamente folosite acum în schemele de tratament sunt antivirale. Rolul lor este acela de a distruge virusul care a pătruns deja în organism. Totuși, ele sunt mai eficiente dacă sunt administrate cât mai repede posibil, înainte ca virusul să se înmulțească foarte mult și să afecteze organele.
Îți recomandăm să citești și VIDEO. Cum ne spalam corect pe maini? Iata recomandarea medicilor
Iată care sunt medicamentele folosite împotriva COVID-19:
Medicamente antivirale
Remdesivir
Medicamentul a fost obținut acum 10 ani. Nu s-a dovedi eficient în timpul epidemiei de Ebola din 2014, însă testele făcute pe virusul MERS au demonstrat că Remdesivir poate bloca înmulțirea virusului în celule. Acum, cercetătorii testează medicamentul și împotriva noului coronavirus, SARS-CoV 2, care provoacă boala COVID-19.
Antiviralul este administrat alături de alte medicamente, de obicei antiinflamatorii. Studiile clinice arată că, deși nu poate fi considerat un tratament eficient, acest medicament a redus perioada de recuperare a bolnavilor, de la 15 zile la 11 zile. De aceea a primit și aprobare de la FDA, pentru a fi folosit în cazurile grave de COVID-19.
Citește și Americanii incep testarea primului vaccin impotriva coronavirusului
Kaletra
Kaletra conține două substanțe (lopinavir and ritonavir) folosite în tratamentul bolnavilor infectați cu HIV. Din păcate, acest tratament are efecte secundare destul de neplăcute, iar eficiența lui nu a fost clar demonstrată până în acest moment. Totuși, folosit în combinație cu alte medicamente, ajută organismul să elimine mai repede virusul.
Alte tratamente împotriva COVID-19
Clorochina și hidroxiclorochina
Aceste medicamente antimalarie sunt printre cele mai cunoscute tratamente folosite în prezent împotriva COVID-19. Cu toate acestea, rezultatele obținute nu sunt foarte bune. Medicamentele nu au ameliorat starea pacienților aflați în stare gravă, iar dacă nu sunt administrate într-un mediu controlat, în spital, pot fi chiar periculoase, deoarece pot provoca aritmii foarte grave.
Pe 26 mai, Organizația Mondială a Sănătății a scos hidroxiclorochina din schema de tratament pentru COVID-19, din cauza riscurilor foarte mari pe care le presupune. Decizia a fost luată după ce un studiu recent, publicat în revista The Lancet, a demonstrat că acest medicament crește riscul de deces cu până la 34% și riscuri de aritmii grave cu 137%. Pericolul era și mai mare dacă pacientul primea și un antibiotic, alături de hidroxiclorochină.
Deoarece riscurile sunt mult mai mari ca beneficiile, OMS a decis să suspende testarea acestui medicament pentru tratarea COVID-19. Medicamentul era inclus într-o schemă internațională de testare clinică, la care participa inclusiv România. De curând, acest medicament a fost introdus în spitalele de la noi chiar și pentru tratarea cazurilor ușoare de COVID-19. Chiar dacă nu mai este recomandat pentru tratarea COVID-19, clorochina și hidroxiclorochina pot fi folosite în continuare pentru bolile autoimune și pentru malarie, precizează OMS.
Anticorpii
Medicamentele cu anticorpi pot ajuta organismul să lupte eficient cu virusul și să-l elimine din organism. Compania Vir Biotechnology a izolat anticorpi de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19 și, alături de compania chineză WuXi Biologics, îi testează acum ca potențial tratament pentru această boală. De asemenea, compania AbCellera a reușit să izoleze 500 de anticorpi de la un bolnav care s-a vindecat și va începe testarea lor.
Transfuzia de plasmă
Un alt tratament care este testat acum presupune transfuzia de plasmă recoltată din sângele bolnavilor care s-au vindecat. Metoda este folosită inclusiv în România și este o procedură medicală mai veche, bine cunoscută. Plasma conține anticorpi, care, după ce ajung în organismul unui bolnav, vor recunoaște virusul și vor putea lupta mai eficient cu el. Pentru asta, este necesar ca persoanele care s-au vindecat de COVID-19 să doneze plasmă în centrele specializate.
Celulele stem
Două companii, Compania Athersys Inc. și Mesoblast, testează în prezent un potențial tratament cu celule stem, în cazul pacienților care suferă de o formă moderată, gravă sau foarte gravă a bolii COVID-19.
Imunosupresoarele
În unele cazuri, sistemul imunitar al bolnavilor de COVID-19 are o reacție prea puternică și eliberează cantități foarte mari de proteine numite citokine. Apare astfel „o furtună de citokine”, care poate agrava starea bolnavului, astfel încât va fi necesară conectarea lui la un ventilator. Pentru a preveni asemenea situații, cercetătorii testează mai multe medicamente imunosupresoare, care pot reduce severitatea bolii. Unul dintre aceste medicamente este folosit ca tratament pentru artrita reumatoidă, iar altul pentru cancer pancreatic.
Acestea sunt cele mai folosite tratamente disponibile la ora actuală împotriva COVID-19. Nimeni nu poate estima când vom obține un medicament cu adevărat eficient pentru această boală. Procedura este de durată, pentru că, în cazul unui nou tratament, acesta trebuie să treacă prin mai multe etape de testare. Primul pas este testarea în laborator, urmează testarea pe cobai, iar apoi trebuie realizate mai multe studii clinice, pe voluntari umani. Doar după ce tratamentul trece cu bine prin toate aceste etape și se dovedește eficient, poate fi recomandat pentru utilizare pe scară largă.
Sursa: Health Line
Citește și Imunitatea dupa COVID-19. Sunt protejati cei care s-au vindecat?