Imunitatea dupa COVID-19. Sunt protejati cei care s-au vindecat?

Expert citat: Nicolas Vabret, Icahn School of Medicine, Mount Sinai

Ministerul Sanatatii a anuntat ca in Romania va incepe o testare la nivel national, pentru a verifica modul de raspandire a noului coronavirus si imunitatea populatiei. Astfel, va fi testat un esantion din populatie, pentru a cauta prezenta anticorpilor in sange. Dar ce sunt acesti anticorpi si cum garanteaza ei ca o persoana care s-a vindecat de COVID-19 a devenit imuna? Iata ce stim.

În cadrul proiectului anunțat recent de Ministerul Sănătății, vor fi realizate teste serologice, pentru identificarea anticorpilor IgM și IgG din sânge. Aceste teste vor arăta dacă o persoană a fost infectată cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). 

Ce sunt anticorpii și cum ne pot proteja pe termen lung

În prima fază a infecției, când organismul ia contact pentru prima dată cu un virus, apar anticorpii IgM, care arată lupta cu o infecție acută. Ulterior, după perioada de convalescență, apar anticorpii IgG, care demonstrează că respectiva persoană a fost infectată, dar s-a vindecat. Acești anticorpi sunt cei care, în mod normal, conferă imunitate pe termen lung față de virusul care a fost învins. 

Anticorpii sunt proteine produse de celulele B ale sistemului imunitar. Ei rămân în sânge, iar dacă organismul intră din nou în contact cu acel virus, anticorpii îl vor recunoaște imediat și îl vor neutraliza sau îl vor marca, astfel încât celulele sistemului imunitar îl vor elimina rapid. Astfel, persoana care are imunitate nu se va mai îmbolnăvi sau, dacă va manifesta totuși unele simptome, acestea vor fi foarte ușoare.

Trebuie menționat că anticorpii apar în sânge chiar și în cazul pacienților care nu au avut deloc simptome și nu știu că au fost infectați. De aceea, testarea anticorpilor este foarte importantă.

În cazul noului virus SARS-CoV-2, imunitatea care apare după vindecare este similară cu reacția organismului la infecții cu alte coronavirusuri. Asta înseamnă că un pacient care s-a vindecat de COVID-19 va avea o imunitate pe termen lung.

Vezi și Americanii incep testarea primului vaccin impotriva coronavirusului

„Nu avem dovezi că răspunsul imun este diferit de ceea ce am văzut în cazul altor coronavirusuri”, a precizat Nicolas Vabret, profesor la Icahn School of Medicine, Mount Sinai, specializat în virusologie și imunologie.

De altfel, un studiu coordonat de Chen Dong, de la Institutul de Imunologie al Universității din Tsinghua, Beijing, susține această afirmație. Echipa lui a analizat mostre de sânge de la 14 pacienți bolnavi de COVID-19, care au avut simptome ușoare ale bolii. Recoltarea sângelui s-a făcut după 14 zile de la externarea lor. 

Astfel, cercetătorii au observat că 13 dintre cei 14 pacienți au avut un nivel foarte ridicat de anticorpi IgG în sânge, iar asta înseamnă că au dobândit imunitate, protecție față de o nouă infecție cu acest virus. Concluzia lor a fost publicată în revista Immunity.

Prin urmare, singurul detaliu pe care nu îl putem cunoaște deocamdată este cât timp vor avea imunitate persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Este imposibil să știm dacă ei sunt imuni la virus timp de câteva luni sau ani, pentru că noul coronavirus a început să circule printre oameni de foarte puțin timp, doar de 5-6 luni. Cercetătorii au deocamdată informații limitate în acest sens, dar veștile sunt bune. 

Citește și VIDEO. Cum ne protejam de coronavirus si ce facem in caz de epidemie

Studiile realizate până acum pe proteinele și genele virusului SARS-CoV-2 sugerează că infecția cu acest agent patogen produce o imunitate pe termen lung, la fel ca în cazul altor coronavirusuri, precum SARS 1 (care a provocat epidemia din 2002) și MERS (apărut în 2012). În cazul acestor virusuri înrudite, imunitatea a fost de aproximativ 2-3 ani. La început, în sângele pacienților care s-au vindecat există o cantitate foarte mare de anticorpi, care scade treptat, după mai mult timp.

Mai mult, cercetările au demonstrat că infecția cu un coronavirus stimulează și producția de celule T ale sistemului imunitar care vizează în mod specific acel virus. Aceste celule sunt mai greu de analizat, dar studiile au demonstrat că ele rămân în sânge timp de mulți ani. Spre exemplu, în cadrul unui studiu legat de virusul SARS 1, celulele T au rămas în sângele pacientului vindecat chiar și 11 ani după infecție, se arată într-un studiu publicat în revista Vaccine.

Deocamdată, acestea sunt informațiile disponibile și nimeni nu știe dacă o persoană cu imunitate la noul coronavirus va fi contagioasă în cazul în care se va infecta din nou. Dacă răspunsul imun va fi foarte puternic și virusul va fi eliminat repede, probabil că ea nu va reprezenta un pericol, însă dacă virusul reușește să se înmulțească în organism, atunci va fi contagioasă.

Noile informații pe care le pot obține cercetătorii analizând vechile coronavirusuri le vor oferi detalii importante, de ajutor pentru dezvoltarea unui vaccin. Acesta va putea produce în organism un răspuns imun mai eficient și mai de durată ca imunitatea ce poate fi obținută natural, în urma infecției.

Sursa: Live Science 

Citește și Abbott a lansat un test pentru coronavirus cu rezultate in 5 minute