RMN și spectometru într-un singur dispozitiv portabil. Aparatul care va revoluționa medicina

Cercetătorii au inventat un aparat medical portabil, care încorporează un spectometru și un RMN. Astfel, el poate oferi informații despre compoziția chimică a obiectelor și ajută la stabilirea unui diagnostic corect.

Dispozitivul care combină funcția unui spectometru cu aceea a unui RMN a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia și este bazat pe nanotehnologie. Cu ajutorul lui, spitalele și laboratoarele vor putea face rapid analize chimice complexe, fără să aibă nevoie de alte echipamente scumpe și masive, scrie publicația Daily Mail.

Aparatul este foarte simplu de folosit și ușor de transportat oriunde este nevoie de el. Seamănă foarte mult cu faimosul Tricorder, aparatul folosit în serialul „Star Trek” pentru a scana corpul unei persoane, stabilind starea sa de sănătate, dar și cu „șurubelnița sonică” pe care Doctor Who o folosește pentru a scana materia. De altfel, fizicienii care l-au inventat recunosc că s-au inspirat din aceste filme SF.

Marcus Doherty, coordonatorul echipei care a realizat revoluționarul dispozitiv, spune că acesta poate identifica molecule complexe, cum sunt proteinele, care pot provoca diferite boli, inclusiv cancerul. RMN-ul molecular este un sistem de investigare care permite identificarea compoziției chimice a unor molecule, iar un spectometru de masă poate măsura masa unei molecule.

Vezi și Diagnosticarea cancerului cu ajutorul unui smartphone: acuratețea este de 99%

Prin urmare, aparatul măsoară masa și compoziția chimică a moleculelor analizate. Dispozitivul poate realiza acest lucru analizând micile defecte pe care aceste molecule le provoacă într-un diamant.

spectometru grafica

Cum funcționează aparatul ca RMN și spectometru

Aparatul are rolul unui spectometru de masă atunci când analizează masa unei molecule. Când o molecula se fixează de diamantul aparatului, masa se modifică puțin, iar acest lucru determină și modificare a frecvenței. Aparatul află care este masa măsurând schimbarea de frecvență care apare în urma atașării moleculei pe diamant.

Când este folosit ca RMN, dispozitivul analizează modul în care câmpul magnetic al moleculei produce defecte la nivelul diamantului.

Cercetătorii pregătesc acum un prototip al aparatului. Acesta va putea fi folosit în mai multe domenii importante: medicină, cercetare în domeniul protecției mediului și biosecurității.

Citește și Un smartphone devine un dispozitiv medical