Viitorul în medicină: scanare ADN și diagnosticarea bolilor în timp real

Cercetătorii au inventat un dispozitiv portabil care poate fi folosit pentru scanare ADN, ajutând astfel și la diagnosticarea unor boli.

Noul aparat pentru scanare ADN are dimensiunea unui telefon mobil și este primul dispozitiv portabil care poate oferi secvențierea completă a genomului uman. Un scanner de acest fel, care seamănă foarte bine cu celebrul tricorder din serialul SF „Star Trek”, ar putea deveni curând o prezență obișnuită în cabinetele medicilor de familie.

Pe viitor, doctorii vor putea folosi un dispozitiv de scanare ADN pentru a detecta în timp real bolile de care suferă pacientul. Iar pentru asta nu va fi nevoie de analize sau investigații elaborate, ci doar de folosirea aparatului în timpul consultației.

scanare ADN scanner

Profesorul Matthew Loose, de la Universitatea din Nottingham, care a coordonat proiectul, spune că secvențierea genomului va deveni în curând o procedură medicală de rutină. Acest aparat de scanare ADN este primul care poate citi corect „lanțurile” organice ale moleculei, rezultatul având o acuratețe de 99.88%.

Dispozitivul, numit MinION este creat de compania britanică Oxford Nanopore Technologies, iar cercetătorii speră ca folosirea lui pe scară largă să ofere mai multe informații despre genele care determină creșterea tumorilor sau reacția sistemului imunitar.

Astfel, MinION va putea depista ADN-ul unor tumori canceroase și apariția acestora cu mult timp înainte ca ele să poată fi observate prin investigații radiologice. De asemenea, aparatul pentru scanare ADN poate diagnostica rapid o infecție cu un virus sau cu o bacterie și le arată medicilor cum reacționează sistemul imunitar al pacientului la acea infecție.

Te poate interesa și Un plasture cu nanocip ajută la vindecarea rănilor, prin reprogramare genetică

În plus, MinION poate realiza și secvențierea completă a microbiomului unei persoane, un aspect foarte important, pentru că fiecare organism este diferit și fiecare sistem digestiv găzduiește un alt tip de bacterii. Ținând cont de aceste informații, medicii pot concepe un tratament personalizat, care să fie gândit în funcție de reacția fiecărui pacient la medicamentele anticancer sau la antibiotice.

Cum funcționează aparatul pentru scanare ADN

Pentru secvențierea genomului, cercetătorii au trecut molecule ADN prin structurile tubulare minuscule ale aparatului, împreună cu atomi încărcați electric. Schimbările care apar în curentul electric identifică moleculele ADN și astfel acestea pot fi catalogate.

Aparatul MinION se conectează la un laptop sau la o tabletă, pentru a se încărca și pentru a descărca datele genetice colectate. Spre deosebire de aparatele mai mari de scanare ADN, care au nevoie de foarte mult timp pentru a face o secvențierea completă, acesta permite o analiză în timp real. Doar 10 -15 minute sunt necesare pentru obținerea datelor genetice.

Deocamdată dispozitivul poate analiza doar mostre ADN care au fost purificate și pregătite anterior în laborator. Asta înseamnă că încă nu poate fi folosit pentru a analiza direct salivă sau sânge. Aparatul ar costa în jur de 1.000 de dolari.

Vezi și O aplicație înlocuiește consultația la medic. Pune un diagnostic corect în 90 de secunde

Genomul uman este compus din peste 3 miliarde de perechi de molecule, grupate în 25.000 de gene. Acestea conțin instrucțiuni care spun organismului cum să se dezvolte, iar erorile care apar în codurile genetice sunt cele care duc la apariția bolilor.

scanare ADN computer

Prima secvențiere completă a genomului uman a vut loc în anul 2003, a avut nevoie de o cercetare care s-a întins pe 15 ani, a presupun implicarea a sute de cercetători de la 20 de instituții specializate și a costat 3 miliarde de dolari.

Secvențierea cu ajutorul noilor aparate de scanare ADN a durat numai 3 săptămâni, a costat câteva mii de dolari și a implicat doar 6 dispozitive MinION. Peste 10 ani, această procedură va fi la fel de simplă și accesibilă ca prepararea unei cafele, crede profesorul Andrew Beggs, de la Universitatea din Birmingham, implicat și el în acest proiect.

Sursa: Daily Mai

Citește și Poate un smartphone să pună un diagnostic pentru diverse afecțiuni?