Cercetătorii de la Profusa Inc au dezvoltat un senzor implantabil ce detectează cu precizie nivelul de oxigen din sânge și îl monitorizează timp de 4 ani.
Rezultatele reprezintă un pas important în dezvoltarea tehnicilor de medicină de precizie, care promit să ajute adaptarea tratamentelor la nevoile individuale ale organismului.
Senzorul implantabil nou dezvoltat prezintă biocompatibilitate extrem de crescută, marea problemă a celorlalte tipuri de astfel de senzori de monitorizare. În multe cazuri, propriul sistem imunitar atacă implantul/senzorul, ducând la formarea unei capsule de colagen în jurul lui și apariția inflamației care îl face inutil după câteva zile.
Acest tip de senzor implantabil este moale și cu proprietăți asemănătoare țesuturilor. Este poros și permite ca țesutul să crească în interiorul și în jurul lui. Biosenzorul este implantat în piele la doar 8 milimetri sub aceasta. În ciuda faptului că este extrem de mic (5 mm lungime), dispune de un spațiu poros gol în interior, echivalentul a 60% din dimensiunea lui totală. Acest spațiu poros este structurat astfel încât materialul să poată circula prin el. De asemenea, este fabricat din material flexibil care imită mai bine țesutul uman.
Dispozitivul este implantat cu o moleculă care se activează în prezența oxigenului. Un plasture purtat pe piele la nivelul senzorului se activează la lumină. Nivelul de oxigen detectat este apoi transmis prin intermediul unui sistem de citire atașat printr-un cablu la plasture.
Cercetătorii au testat senzorul timp de 4 ani jumătate de purtare, timp în care nu s-a semnalat o scădere a capacității acestuia de a citi cu precizie nivelul de oxigen din sânge.
Te poate interesa şi Iată cum arată un senzor de glicemie implantabil Eversense
Mai multe echipe de cercetători lucrează la dezvoltarea și adaptarea de senzori implantabili glicemici care sunt deja pe piață, pentru a încerca să depășească răspunsul organismului care îi percepe uneori ca elemente străine. Astfel, cercetătorii consideră că acest tip de senzor implantabil va fi într-o zi adaptat pentru a monitoriza glucoza și alte substanțe chimice din sânge.
În prezent, există studii clinice în curs de desfășurare pentru testarea acestui senzor implantabil biocompatibil pe grupuri de persoane cu boală arterială periferică, care nu permite un flux suficient de oxigen la nivelul membrelor. Echipa încearcă să perfecționeze designul biosenzorului pentru a transmite datele prin Bluetooth, fără a fi necesară citirea nivelului de oxigen de către un dispozitiv portabil, cum ar fi un telefon mobil. De asemenea, oamenii de știință menționează că vor continua cu tehnica de monitorizare a altor substanțe chimice, cum ar fi glucoza.
Citeşte şi Colesterol mărit. Care sunt cauzele și cum prevenim această problemă
Surse: Healthline, New Atlas, Profusa