Premiera medicala: o persoana seropozitiva a donat un rinichi pentru transplant

Sursa medicala: Spitalul Johns Hopkins

Medicii de la Spitalul Johns Hopkins au realizat o procedura medicala in premiera mondiala: primul transplant de rinichi de la un donator in viata, seropozitiv.

Desigur, pacientul care a beneficiat de transplant este tot o persoană seropozitivă. Premiera medicală reușită în luna martie a acestui an este foarte importantă, pentru că va schimba concepțiile greșite despre persoanele cu HIV și va face posibilă donarea de organe și în cazul donatorilor infectați cu acest virus.

În acest caz, donatorul este o tânără de 35 de ani, Nina Martinez, iar pacientul care a primit rinichiul ei a decis să rămână anonim. Operația de transplant a decurs normal, iar bolnavul va putea scăpa în sfârșit de dializă, procedură care îi era necesară în ultimul an.

Medicii speră ca în acest fel să schimbe și ideile preconcepute ale oamenilor despre HIV. În prezent, infectarea cu acest virus nu mai înseamnă o condamnare la moarte, cum se întâmplă în anii 1980, pentru că tratamentele actuale sunt eficiente și pot reduce infecția atât de mult încât nu nici nu mai poate fi detectată în organism. Cu toate acestea, oamenii nu sunt prea bine informați și marginealizează persoanele seropozitive.

„Societatea îi privește pe cei ca mine ca pe niște oameni care aduc altora moartea. Nu cred că există un mijloc mai bun prin care să le pot arăta oamenilor că și noi putem oferi viață”, a declarat Nina Martinez în cadrul unui interviu.

Vezi și Tratament revoluționar împotriva HIV: distruge 99% dintre tulpinile virusului

Donatoarea se simte bine după operație și acum se antrenează pentru maratonul Marine Corps, care va avea loc în luna octombrie, la Washington. Femeia a fost infectată cu HIV în urma unei transfuzii de sânge, la scurt timp după ce s-a născut.

Medicul care a coordonat operația, Dorry Segev, a declarat că transplantul acesta este încă o dovadă că în prezent persoanele seropozitive sunt sănătoase și chiar pot oferi altora o șansă la o viață mai bună.

Operațiile de transplant de la donatori cu HIV au fost aprobate abia în anul 2016, iar de atunci au avut loc 116 proceduri, însă toate de la donatori decedați. Asta deoarece medicii considerau că eliminarea unui rinichi în cazul unei persoane seropozitive ar fi prea riscantă. Un studiu realizat în 2017 a demonstrat însă că riscul unor posibile complicații după donarea unui rinichi este la fel de mare ca la o persoană sănătoasă.

În cazul celor care primesc organe donate, medicii au observat o recuperare mai rapidă la cei care au primit rinichi de la un donator în viață. În mod normal, un rinichi transplantat poate funcționa foarte bine timp de 20 – 40 de ani.

Donatorul și beneficiarul transplantului vor urma în continuare tratamentul cu antiretrovirale, care pot ține sub control virusul. Desigur, pacientul primește, pe lângă acestea, și medicamentele necesare pentru a preveni respingerea noului organ.

Nina Martinez are o stare de sănătate aproape normală, în cazul ei virusul este acum nedetectabil. Femeia a decis să doneze un rinichi pentru un prieten seropozitiv, dar din păcate acesta a murit înainte de transplant. Astfel, Martinez a decis să doneze rinichiul unei persoane necunoscute, care se afla pe lista de așteptare pentru intervenție.

Sursa: Science Alert

Citește și Reusita surprinzatoare: trei pacienti infectati cu HIV s-au vindecat