Reusita surprinzatoare: trei pacienti infectati cu HIV s-au vindecat

Sursa medicala: Universitatea Utrecht. Medic citat: Annemerie Wensing, Universitatea Utrecht

La 12 ani dupa ce medicii au anuntat prima vindecare a unei persoane infectate cu HIV, alti doi pacienti au reusit sa scape de infectie.

Două echipe de medici au anunțat, indepedent unii de alții, la interval de doar două zile, vindecarea a doi pacienți diagnosticați cu HIV. Este posibil ca în curând să aflăm vești bune și pentru alți doi bolnavi care au urmat terapia experimentală.

Despre vindecarea celui de al treilea pacient a vorbit o echipă de cercetători din Olanda. Ei au anunțat vindecarea de HIV a unei persoane pe care o au în grijă, numită „pacientul Dusseldorf”. Declarația a fost făcută în cadrul Conferinței despre Retrovirusuri și Infecții, care a avut loc la Seattle.

Pacientul s-a vindecat în urma unui transplant de măduvă osoasă de la un donator imun la HIV, procedură care a fost aplicată și la ceilalți doi bolnavi care au scăpat de infecție. După trei luni de la intervenție, biopsia preluată din nodulii limfatici ai pacientului arată că nu mai există infecție cu HIV. Rezultatele au fost obținute în lipsa unui tratament cu antivirale, pe care cei diagnosticați cu HIV trebuie, în mod normal, să-l urmeze. Informația vine de la Annemerie Wensing, de la Universitatea Utrecht, care a acordat un interviu publicației New Scientist.

Vezi și Tratament revoluționar împotriva HIV: distruge 99% dintre tulpinile virusului

Desigur, termenul de „vindecare” trebuie folosit cu prudență atunci când vorbim de HIV, atrag atenția specialiștii. Este posibil ca virusul să rămâne în stare latentă, nedetectat în organism, timp de mulți ani.

Transplantul de măduvă care a dus la vindecarea celor trei persoane a fost realizat recent și pe alți doi pacienți. Rămâne de văzut dacă și în cazul lor virusul va fi complet eliminat. Iar dacă infecția nu va reveni timp de mai mulți ani, atunci vom putea spune în sfârșit că medicina a descoperit tratamentul care poate vindeca infecția cu HIV.

Prima persoană declarată vindecată de HIV este cunoscută sub numele de „pacientul Berlin”, iar rezultatul a fost anunțat în anul 2007. Bolnavul suferea și de leucemie, iar pentru a trata acest cancer, medicii i-au făcut un transplant cu măduvă osoasă de la un donator care avea o imunitate naturală la virusul HIV. Această imunitate este dată de o mutație genetică foarte rară, care afectează gena CCR5.

Al doilea pacient cu HIV care a primit acest transplant este „pacientul Londra”, care suferea și de limfom Hodgkin, un alt tip de cancer. Și în cazul lui a fost făcut un transplant de la un donator care avea o mutație la nivelul genei CCR5. După 18 luni de la intervenție și fără să urmeze un tratament antiviral, pacientul este acum sănătos și virusul HIV nu a mai apărut în organismul său.

„Pacientul Dusseldorf” a făcut transplantul acum 3 luni și deocamdată rezultatele sunt foarte bune și în cazul său.

Trebuie să precizăm însă cu transplanturile de măduvă pot fi făcute doar pacienților cu HIV care suferă și de cancer. Procedura presupune deocamdată riscuri atât de mari încât nu este aprobată decât în cazuri extreme de acest fel.

Prin urmare, tratamentul care va vindeca infecția cu HIV nu va fi probabil la fel ca acest experiment medical, dar soluția găsită în cazul acestor trei bolnavi îi ajută pe cercetători să înțeleagă care ar putea fi terapiile eficiente pe viitor. Spre exemplu, o posibilă terapie ar putea fi editarea genetică, pentru a produce o mutație a genei CCR5 chiar la persoana infectată. Astfel, ea va căpăta imunitate naturală și va elimina virusul.

De altfel, o primă încercare în acest sens a fost deja făcută de un savant chinez, He Jiankui, dar este foarte controversată, pentru că nu putem cunoaște încă implicațiile manipulării genetice. El a editat embionii unor fetițe, astfel încât ele să se nască având această mutație a genei CCR5, care să le confere  imunitate la HIV.

Este nevoie însă de timp și de multe cercetări, dar și de un cod etic, pentru ca asemenea experimente medicale să merite cu adevărat. La ora actuală, mulți bolnavi infectați cu HIV pot duce o viață aproape normală, dacă urmează tratamentul prescris cu antivirale.

Ce este infecția cu HIV și cum se manifestă

HIV (virusul imunodeficienței umane) provoacă o infecție cronică numită SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite), care poate duce și la complicații grave, inclusiv la moarte.

Virusul HIV distruge celulele CD4 T, care sunt limfoticele, globulele albe din sânge care ajută organismul să lupte cu infecțiile. Virusul se transmite pe cale sexuală sau prin contact cu sânge și fluide corporale ale unei persoane infectate. De asemenea, virusul se poate transmite și la naștere, dacă mama este infectată, sau prin alăptare.

Primele simptome pe care le dezvoltă un bolnav infectat cu HIV sunt similare unei gripe și apar la o lună sau două după expunerea la virus. Aceste simptome sunt:

 • Febră
 • Durere de cap
 • Roșeață a pielii
 • Dureri musculare și de încheieturi
 • Durere de gât sau ulcerații la nivelul gurii
 • Noduli limfatici inflamați mai ales la nivelul gâtului.

Infecția poate deveni cronica și poate dura zeci de ani, chiar și sub tratament. În această etapă apar și alte simptome ale bolii:

 • Oboseală
 • Pierdere în greutate
 • Diaree
 • Infecții la nivelul gurii
 • Herpes, Zona Zoster.

Chiar și în aceste cazuri, abia după 10 ani de la infectare putem vorbi de apariția SIDA. Dacă pacientul urmează de la început tratamentul recomandat, nu va ajunge să facă SIDA, care este practic o complicație provocată de virus. Însă dacă sindromul apare, atunci sistemul imunitar al pacientului este deja compromis și crește riscul apariției unor boli grave, inclusiv unor tipuri de cancer.

Sursa: New Scientist

Citește și Speranță pentru bolnavii de leucemie: măduvă osoasă artificială, creată în laborator