Speranță pentru bolnavii de leucemie: măduvă osoasă artificială, creată în laborator

Cercetătorii de la Universitatea din Basel, Elveția, au reușit să obțină în laborator o măduvă osoasă artificială.

Performanța oamenilor de știință ar putea duce la găsirea unui tratament salvator pentru cei care suferă de afecțiuni grave ale sângelui, cum este leucemia.

Pentru a obține măduvă osoasă artificială, cercetătorii elvețieni au adăugat celule stem mezenchimale (sau celule stromale multipotente – MSC) peste o structură din ceramică, cu aspect similar osului. Apoi au introdus acest compus într-un bioreactor.

Celulele stem mezenchimale se pot transforma în orice celulă din sistemul adipos, muscular sau osos al corpului uman. Aceste celule se găsesc în special în măduva osoasă.

Vezi și Povestea bărbatului care a salvat peste 2 milioane de copii prin donarea de sânge

Măduva artificială obținută astfel în laborator imită structura tridimensională și proprietățile biologice complexe ale măduvei osoase umane. Celulele stem s-au înmulțit timp de câteva zile în bioreactor, fenomen care nu mai fusese reușit până acum într-un laborator.

Țesutul artificial obținut în acest fel îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine modul de formare a celulelor sângelui și bolile care pot să le afecteze. În fiecare zi, în măduva osoasă sunt produse peste 200 de miliarde de celulele albe și roșii ale sângelui. În unele afecțiuni ale sângeui, cum este leucemia, măduva produce celule anormale și este necesar un transplant de măduvă, de la un donator compatibil.

măduvă osoasă

Găsirea unui donator este însă foarte dificilă, iar tratamentele alternative, precum chimioterapia sau radioterapia, nu dau mereu rezultatele dorite și au efecte secundare foarte neplăcute.

Îți recomandăm și Tratament revoluționar pentru cancer: copii cu leucemie, vindecați printr-o terapie nouă

De acum, datorită reușitei cercetătorilor elvețieni, medicii vor putea analiza celulele măduvei osoase ale unui anumit pacient, pentru a putea observa exact evoluția bolii în cazul său și pentru a găsi astfel cel mai eficient tratament, personalizat.

Studiul a fost publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: IFL Science

Citește și Leucemia acută limfoblastică la copii ar putea fi prevenită