Leucemia acută limfoblastică la copii ar putea fi prevenită

Cercetătorii au în sfârșit o explicație și un posibil remediu pentru cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la copii: leucemia acută limfoblastică.

O echipă de oameni de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, coordonată de Mel Greaves, a analizat o serie de studii despre leucemia acută limfoblastică.

Această boală este cel mai des întâlnit tip de cancer care apare la copii și afectează în medie un copil din 2.000. Din păcate, boala este extrem de agresivă, progresează foarte repede și, în lipsa unui tratament, poate ucide în doar câteva luni.

Cercetând modul în care apare și avansează boala, Greaves și colegii săi au ajuns la o concluzie neașteptată: boala este provocată de o combinație de mutații genetice și un sistem imunitar slăbit, imatur, care nu poate face față unei infecții.

Vezi și O aluniță artificială implantată sub piele poate detecta apariția cancerului

Care sunt cauzele leucemiei acute limfoblastice

Practic, putem spune că există factori care, doar atunci când sunt cumulați, duc la apariția bolii:

  1. mutații genetice care au loc în uter și afectează fătul,

2. sistem imunitar nedezvoltat, din cauza lipsei expunerii la microbi în primul an de viață al copilului (prin protejarea sa exagerată: sterilizarea obiectelor din jur, folosirea de produse de curățare care distrug complet germenii, evitarea intrării în colectivitate etc),

3. contactul copilului cu un virus sau bacterie care provoacă o infecție, moment în care apare a doua mutație genetică, care declanșează boala.

Prin urmare, leucemia acută limfoblastică este un tip de cancer declanșat de diferite infecții, la copii predispuși genetic și care au un sistem imunitar slab, care nu a fost „călit” la timp prin contactul cu microbi.

Te poate interesa și Un vaccin împotriva cancerului a intrat în prima fază de testare clinică

În cadrul amplei cercetări făcute de echipa lui Mel Reaves, experții au analizat cazurile unor copii care au fost alăptați, au mers la creșă și au luat contact cu diferite persoane, fiind expuși de la bun început la o gamă variată de germeni. Sistemul lor imunitar a fost astfel stimulat și în rândul lor sunt întâlnite puține cazuri de leucemie.

De asemenea, studii realizate pe animale au demonstrat că în cazul puilor care cresc într-o mediu steril, fără expunere la microbi, apar multe cazuri de leucemie în momentul în care se produce o infecție.

Cea mai bună veste pe care ne-o dă echipa lui Greaves este că foarte multe cazuri de leucemie acută limfoblastică pot fi prevenite. Dacă știm de ce apare boala, putem lua unele măsuri, pentru a reduce riscul. Astfel, părinții ar trebui să-i expună controlat pe cei mici la mediul înconjurător, fără să se teamă de boli și de microbi. În acest fel sistemul imunitar al copiilor se va întări și scade riscul apariției leucemiei.

Desigur, cea mai eficientă protecție ar fi realizarea unui vaccin, care să simuleze efectul protector pe care l-ar avea contactul natural cu diferite infecții în primii ani de viață. Până la un vaccin mai este însă drum lung și sunt necesare mai multe studii despre această boală. Din păcate, factorul genetic rămâne în continuare o problemă, pentru că mutațiile întâmplătoare care apar în timpul sarcinii nu pot fi prevenite sau remediate.

Cercetarea lui Mel Greaves a fost publicată în revista Nature.

Vezi și Astm bronșic. Cea mai frecventă boală cronică întâlnită la copii

Ce este leucemia acută limfoblastică

Leucemia acută limfoblastică (LAL) este un tip de cancer provocat de înmulțirea necontrolată în măduva osoasă a unor celule imature numite limfoblastii, care sunt precursoarele limfocitelor. Celulele bolnave din sânge ajung foarte repede la diferite organe, la ficat, splină, noduli limfatici, chiar și la creier.

Printre simptomele bolii se numără starea de slăbiciune, scăderea apetitului, pierderea în greutate, febra, dureri de oase și articulații, anemia, inflamarea ganglionilor.

Tratamentul folosit în prezent presupune administrarea de medicamente citostatice care să distrugă limfoblastiile, transfuzii de sânge pentru remedierea anemiei și tratament cu antibiotice, pentru eliminarea infecțiilor.

În anumite cazuri, când pacienții au un risc crescut de recidivă, medicii recomandă și transplantul cu celule stem hematopoietice (de la un donator compatibil sau de la pacient).

Sursa: Science Alert

Citește și Povestea bărbatului care a salvat peste 2 milioane de copii prin donarea de sânge