Cercetătorii elvețieni au inventat un sistem ingenios de avertizare, care poate detecta primele semne de cancer, cu mult înainte de apariția simptomelor: o aluniță artificială.
Implantul, care arată ca o aluniță artificială, este format din celule modificate genetic, care sunt introduse apoi sub piele. În momentul în care va detecta o creștere a concentrației de calciu din sânge, implantul se va colora și va arăta ca o aluniță mai mare. Astfel, pacientul va afla imediat că este ceva în neregulă și trebuie să-și facă analize și diferite investigații.
Nivelul ridicat de calciu din organism determină implantul să producă melanină, pigmentul care duce la apariția alunițelor și pistruilor. Creșterea nivelului de calciu din sânge este unul dintre primele semne care pot indica apariția cancerului. Alunița artificială a fost creată pentru a detecta patru tipuri comune de cancer: de prostată, sân, colon și plămâni.
Diagnosticarea timpurie a cancerului este esențială pentru supraviețuirea bolnavilor. Studiile au arătat că în cazul cancerului de sân, peste 90% dintre pacientele diagnosticate în primul stadiu al bolii sunt în viață și după 5 ani. În cazul unui diagnostic pus în stadiu avansat, doar una din șapte femei va mai trăi după 5 ani.
Vezi și Un test de sânge depistează cancerul de sân înainte de apariția tumorilor
Unul dintre cele mai clare indicii ale cancerului este creșterea anormală a concentrației de calciu în sânge. Această anomalie apare de obicei cu mult înaintea formării unui nodul sau a unei tumori, care poate fi depistată prin alte metode. De aceea, monitorizarea nivelului de calciu este o metodă ideală de diagnosticare timpurie a cancerului.
Practic, alunița artificială se va forma cu mult timp înainte de apariția primelor simptome ale bolii. Imediat ce observă apariția aluniței, pacientul trebuie să meargă la medic, pentru control și investigații. Însă nu trebuie să se teamă că este grav bolav sau că viața lui este în pericol, pentru că boala va fi identificată în timp util. Implantul este valabil un an de zile, apoi ar trebui să fie înlocuit.
Te poate interesa și Un vaccin împotriva cancerului a intrat în prima fază de testare clinică
Implantul a fost testat deocamdată cu succes pe cobai și purcei. Cercetătorii de la Institutul ETH Zurich din Basel speră că în următorii 5 ani să poată începe testarea implantului și pe oameni, iar noua metodă de diagnosticare să devină disponibilă pe scară largă peste aproximativ 10 ani.
Rezultatele studiului care prezintă avantajele implantului au fost publicate în revista de specialitate Science Translational Medicine.
Sursa: Daily Mail
Citește și Imunoterapia – o nouă eră în tratamentul cancerului