Sistem care măsoară și înregistrează activitatea stomacului

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, San Diego, a dezvoltat un sistem portabil, neinvaziv, pentru a măsura și monitoriza activitatea stomacului timp de 24 de ore – în esență, o electrocardiogramă, dar pentru tractul gastrointestinal.

Sistemul este format de 10 electrozi standard de tipul celor folosiți în electrocardiograme, care sunt conectați la o unitate centrală imprimată 3D, care conține sistemele electronice și bateria.

Sistemul se plasează pe abdomenul pacientului, poate fi purtat fără probleme pe durata zilei, și monitorizează și interpretează activitatea electrică a tractului gastrointestinal, folosind un algoritm special pentru a diferenția semnalele gastrointestinale de cele produse de activitatea musculară abdominală și de bătăile inimii.

activitatea stomacului

Citește și Tatuaje electronice – monitorizează activitatea musculară și emoțiile

Datele sunt transmise către o aplicație de smartphone, unde sunt înregistrate pentru a fi examinate ulterior de către un medic. Pacienții folosesc de asemenea aplicația pentru a-și înregistra mesele, ciclurile de somn și alte activități pe parcursul perioadei de 24 de ore în care poartă atașat sistemul.

Produsul a fost testat pe un grup de 11 pacienți (copii) care au fost supuși și unei proceduri de măsurare a activității musculaturii gastrice, cunoscute sub numele de manometrie, care evaluează motilitatea gastrointestinală prin introducerea unui cateter de-a lungul tractului gastrointestinal, pentru a măsura presiunea în diferite puncte din stomac.

Noul sistem este la fel de eficient, dar nu produce același disconfort, era neinvaziv, nu necesită spitalizare și nici administrarea de sedative sau anestezice.

Te poate interesa și Nutritio, platforma care te ajută să obții un plan de nutriție personalizat

Sistemul ar putea fi util pentru pacienții care se confruntă cu probleme de natură gastrică, pentru depistarea cauzei exacte – cu simptome persistente de greață sau dureri. Tehnica ar putea fi mult mai eficientă pentru evaluarea copiilor cu tulburări funcționale și de motilitate ale tractului gastrointestinal. De asemenea, ar putea fi utilă pentru diabetici, dar și pentru sportivi, femeile gravide care suferă de arsuri gastrice sau pentru vârstnici.

Cea mai mare provocare a cercetătorilor a fost proiectarea algoritmilor care recunosc și amplifică semnalele electrice ale stomacului pe fondul zgomotelor și artefactelor. Acest lucru este deosebit de greu de făcut, deoarece semnalele electrice ale stomacului sunt de 10 ori mai slabe decât ale inimii, fiind mai greu de captat și analizat.

Citește și Ceas cu EKG și monitorizare continuă de la Google

Surse: New Atlas, Science Daily