Cel mai nou test ADN HPV este disponibil in Romania si poate fi facut la domiciliu

Medic citat:  profesor doctor Radu Vladareanu, presedintele Societatii Romane de HPV

Compania Neumann Labs a lansat in Romania o metoda unica de diagnosticare a virusului care poate declansa cancerul de col. Noul test ADN HPV poate fi facut acasa, simplu si rapid, iar acuratetea rezultatului este de aproape 100%.

Easy HPV Test este un test ADN HPV foarte sigur și eficient, care poate identifica prezența virusului cu o precizie de aproape 100%. Dincolo de acuratețea diagnosticării, acest test are și un alt avantaj important: se poate face prin autorecoltarea de probe acasă.

Astfel, femeia nu mai este nevoită să meargă la medicul ginecolog doar pentru a-și face un test HPV. Poate să-și facă acest test singură, la domiciliu, foarte simplu și rapid. Comanda se poate face online, iar dispozitivul va fi livrat prin curier. După recoltarea probelor, eșantionul va fi trimis la un laborator specializat, unde va fi analizat, iar rezultatul va putea fi vizualizat numai de către pacientă, printr-un cont protejat cu o parolă.

Iată cum trebuie folosit testul:

Prin acest test ADN HPV, virusul este identificat înainte să producă orice fel de leziuni la nivelul colului (care pot fi descoperite prin testul Papanicolau), prin urmare este o metodă foarte bună pentru prevenirea cancerului de col. Testul poate recunoaște cele mai periculoase tulpini ale virusului: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, dar și tipurile 35, 39, 51, 56, 59, 66 și 68.

Vezi și Cancer cervical. Care sunt noile recomandari pentru screening

„Infecţia cu HPV, responsabilă de 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. Opt din zece femei au de-a face cu această infecţie cel puţin o dată în viaţă. Este vital să o depistăm cât mai devreme, înainte de a cauza leziuni serioase. Este binevenită orice iniţiativă care contribuie la identificarea timpurie a infecţiei HPV, aşa cum este Easy HPV Test. Astfel putem creşte semnificativ şansele de diagnostic, tratare şi vindecare a leziunilor colului uterin”, a declarat profesor doctor Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de HPV.

Testul Easy HPV a fost conceput după 5 ani de cercetare, timp în care a fost testat în cadrul mai multor studii clinice la care au luat parte peste 6.000 de femei și 50 de medici. Potrivit cercetătorilor care au publicat un studiu în International Journal of Cancer, tehnologia avansată care se regăsește și în acest test ADN HPV poate identifica virusul cu o precizie mai mare ca testul citologic tradițional.

Cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces din lume. În România sunt diagnosticate peste 3.300 de cazuri noi în fiecare an și aproape 1.800 de femei mor anual din cauza acestei boli. Această boală afectează în special femeile tinere şi de vârstă medie, apărând cu 15 ani mai devreme decât cancerul de sân. 

Femeile care obțin un rezultat pozitiv în urma acestui test ADN HPV trebuie să meargă la un medic ginecolog, pentru investigații suplimentare. Ele trebuie să știe că infecția cu HPV nu înseamnă automat cancer de col, pentru că boala apare mult mai rar, însă tratamentul este necesar, ca măsură preventivă.

Citește și Algoritmii de inteligenta artificiala pot diagnostica un cancer cervical