Cancer cervical. Care sunt noile recomandari pentru screening

Sursa medicala: U. S. Preventive Services Task Force. Medic citat: Joy Melnikow, Centrul Medical UC Davis

Clasicul test de screening Papanicolau ar putea fi inlocuit cu un alt test, care este mai eficient și poate fi efectuat mai rar.

Specialiștii de la U. S. Preventive Services Task Force prezintă o nouă metodă de testare preventivă pentru cancer de col (sau cancer cervical). Astfel, testul Papanicolau ar putea fi înlocuit cu un test care poate detecta tulpinile foarte periculoase ale virusului HPV (human papilloma virus), care pot duce la cancer cervical.

Inițial, acest test era recomandat femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani la fiecare 5 ani, alături de testul Papanicolau. Acum însă, experții spun că acest test este suficient, dacă este efectuat o dată la 5 ani și rezultatele sunt bune, astfel încât nu mai este necesar și Papanicolau.

Astfel, noile recomandări ale experților americani includ mai multe variante: doar testul Papanicolau o dată la 3 ani, doar testul HPV o dată la 5 ani sau testare dublă (HPV și Papanicolau) la 5 ani. Indiferent ce variantă alege pacienta, în urma consultării cu medicul ei, este foarte important ca fiecare femeie între 30 și 65 de ani să fie testată regulat pentru cancer cervical.

În acest fel, riscul apariției acestei boli scade foarte mult, iar problemele pot fi rezolvate mult mai simplu dacă sunt diagnosticate în stadiu timpuriu, precizează medicul Joy Melnikow, director al Centrului Medical UC Davis. „Cea mai mare provocare este să ajungem la femeile care nu au mai fost testate și care neglijează acest aspect”, recunoaște ea.

Anumite tulpini ale virusului HPV sunt considerate „de mare risc”, deoarece sunt reponsabile cu aproximativ 90% din cazurile de cancer cervical. Virusul se transmite în special prin contact sexual și, de cele mai multe ori, este eliminat din organism datorită acțiunii sistemului imunitar. Însă uneori virusul rămâne în corp și poate duce la cancer de col uterin. Citește aici tot ce trebuie să știi despre virusul HPV!

Testul Papanicolau și testul HPV sunt recoltate prin proceduri similare și ambele analizează modificările care pot să apară la nivelul celulelor de pe cervix (colul uterin). Există însă și deosebiri între cele două metode. Testul Papanicolau arată dacă aceste celule sunt canceroase sau precanceroase, în timp ce testul HPV arată dacă celulele au fost infectate cu virusul HPV. Este posibil ca dintr-o singură mostră de celule să fie efectuate ambele teste.

Noile recomandări ale specialiștilor americani au fost publicate în august 2018 pe platforma JAMA, ghidul anterior fiind publicat în 2012.

Iată care sunt sfaturile experților, pentru testarea preventivă de cancer cervical. Ghidul publicat include recomandări diferite pentru femei, în funcție de vârstă:

  • Femeile sub 21 de ani nu trebuie testate pentru cancer de col.
  • Femeile între 21 și 29 de ani trebuie să facă un test Papanicolau la fiecare 3 ani, nu este recomandat însă și testul HPV.
  • Femeile care au peste 65 de ani și la care analizele din ultimii 10 ani au ieșit negative nu mai trebuie să fie testate pentru cancer cervical.
  • Femeile cu vârsta între 30 și 65 de ani au trei variante de screening:
  1. test HPV la fiecare 5 ani,
  2. test Papanicolau la fiecare 3 ani,
  3. test combinat HPV și Papanicolau la 5 ani.

Cea mai potrivită variantă de testare trebuie să fie aleasă doar la recomandarea medicului ginecolog.

Vezi și Un nou test de sange poate diagnostica un cancer ovarian nedetectabil

Desigur, aceste recomandări nu sunt valabile pentru femeile care au fost diagnosticate anterior cu cancer de col, care au simptome ce pot indica prezența bolii sau pentru cele cu leziuni precanceroase pe col. De asemenea, medicul trebuie să facă recomandări personalizate de testare pentru pacientele care au boli ce afectează sistemul imunitar, cum este cazul unei infecții cu HIV.

Noile recomandări, care pun accent pe testul HPV, se bazează pe studii recente, care arată că acesta este mai eficient în diagnosticarea leziunile precanceroase din cervix, comparativ cu testul Papanicolau.

Studiul a inclus și o simulare, bazată pe date reale, datorită căreia cercetătorii au ajuns la o concluzie importantă: 830 de femei din 100.000 vor muri de cancer cervical dacă nu se testează regulat. În schimb, doar 29 de femei din 100.000 vor muri dacă fac la fiecare 5 ani testul HPV. În cazul testului Papanicolau, rata deceselor este mai mare: 79 de femei din 100.000 vor muri, chiar dacă se testează la fiecare 3 ani.

Testul HPV are și un alt avantaj față de Papanicolau, dincolo de eficiența sporită. Acest test poate fi făcut acasă, nu este nevoie ca femeia să meargă în cabinetul unui medic. Astfel, există kituri speciale, prin care femeia își poate recolta singură o mostră de pe cervix și o poate trimite la laborator.

Dacă ținem cont că multe femei evită să-și facă testarea preventivă pentru cancer cervical pentru că le este rușine și nu vor să meargă la ginecolog, acest avantaj este unul extrem de important. Desigur, este nevoie de mai multe studii în această direcție, pentru ca testele HPV să poată fi recoltate corect și simplu acasă.

Infecția cu HPV poate fi prevenită prin contact sexual protejat, reducerea numărului de parteneri sexuali și, în primul rând, prin vaccinarea anti-HPV.

Sursa: Live Science

Citește și Australia, prima tara din lume care ar putea elimina cancerul cervical