Noul sistem de diagnostic ar putea reduce necesitatea biopsiilor facute pentru a confirma cancerul de prostata.
Cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent au conceput un nou test de sânge care poate diagnostica, cu o acuratețe de 99%, cancerul de prostată și stadiul în care se află boala.
Experții au observat că, în cazul bolnavilor de cancer de prostată, apar schimbări la nivelul sistemului imunitar, iar aceste modificări pot fi descoperite și în sânge, mai exact la nivelul leucocitelor.
Analizând o simplă mostră de sânge, un algoritm poate pune diagnosticul de cancer de prostată și poate clasifica inclusiv stadiul bolii ca fiind de mare risc, intermediar sau de risc scăzut.
În prezent, testele de sânge recomandate ca screening pentru cancer de prostată caută să descopere un nivel ridicat de antigen specific pentru prostată (PSA). Dacă acest nivel este prea ridicat, pacientul trebuie să facă și o biopsie.
Vezi și Markeri tumorali. In ce conditii trebuie facute aceste analize
Din păcate însă, vechiul test PSA nu este foarte precis, pentru că unii pacienți au un nivel crescut de PSA deși nu au cancer, iar alții suferă de cancer, dar la ei nu apare un PSA crescut. În plus, biopsia ar putea să nu descopere din timp boala, dacă mostra este recoltată dintr-o parte a organului la care încă nu au ajuns celulele canceroase.
Din această cauză, unii pacienți fac biopsii care nu sunt de fapt necesare, iar alții nu sunt diagnosticați la timp, deși sunt grav bolnavi. Noul test de sânge va rezolva această problemă și va fi recomandat bărbaților care au un nivel crescut de PSA, chiar dacă nu au simptome.
În acest fel, nu mai este necesară biopsia, pentru că testul poate descoperi prezența cancerului și stadiul bolii. În plus, cu ajutorul acestui test se vor face și reduceri importante de costuri, pentru că va fi limitat numărul biopsiilor.
În primele stadii ale bolii, cancerul de prostată nu are simptome și poate fi descoperit numai prin testele de screening. Ulterior, boala se poate manifesta prin prezența sângelui în urină, urinare dificilă, disfuncție erectilă și dureri de spate sau de șold.
Potrivit statisticilor, cancerul de prostată este a doua cauză de mortalitate în rândul bărbaților și al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. În anul 2018 au fost diagnosticați cu cancer de prostată 1,3 milioane de bărbați.
Sursa: Universitatea Nottingham Trent
Citește și Tratament alternativ pentru cancer de prostata, cu ultrasunete