Un test experimental de sange poate diagnostica fibromialgia

Sursa citata: Universitatea de Stat Ohio. Medic citat: Kevin Hackshaw, reumatolog, Universitatea de Stat Ohio

Pentru prima data, cercetatorii au dovada ca fibromilagia poate fi depistata rapid, cu ajutorul unei analize de sange.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Ohio au reușit să identifice printr-o analiză de sânge anumiți biomarkeri specifici pentru fibromialgie. În acest fel, boala a fost identificată rapid și precis, pentru că acești biomarkeri o diferențiază de alfe afecțiuni cu manifestări asemănătoare.

Datorită acestui test, medicii vor putea să pună rapid un diagnostic și să recomande tratamentul adecvat. Din păcate, fibromialgia este deseori confundată cu alte boli, iar bolnavii nu primesc terapia potrivită, astfel încât ajung să trăiască ani de zile cu durere cronică și cu oboseală, a declarat Kevin Hackshaw, profesor la Facultatea de Medicină a Universității de Stat Ohio, specialist reumatolog.

Acest nou studiu a reușit să identifice „amprenta metabolică” a afecțiunii, adică biomarkerii specifici. Pe lângă un diagnostic rapid, descoperirea va ajuta și la recomandarea unui tratament personalizat, mult mai eficient.

Vezi și Cele mai importante reguli de respectat când faci sport după vârsta de 50 de ani

La ora actuală, singurul mod prin care medicii pot diagnostica un caz de fibromialgie este o evaluare a durerii resimțite de pacient, combinată cu descrierea simptomelor, care poate fi însă subiectivă. Nu existau până acum teste specifice, precise. Deseori, medicii nu recunosc corect boala și recomandă medicamente opiode pacienților care se plâng de dureri cronice. Aceste substanțe pot agrava însă afecțiunea.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat mostre de sânge de la 50 de pacienți cu fibromialgie, 29 cu artrită reumatoidă, 19 cu osteoartrită și 23 cu lupus. Astfel, ei au putut să observe un pattern clar în cazul celor care sufereau de fibromialgie. Pentru test, ei au folosit tehnica numita spectroscopie vibrațională, care permite măsurarea nivelului de energie al moleculelor.

Acum, cercetătorii vor să realizeze un studiu clinic și mai amplu, cu grupe de câte 150 sau chiar 200 de pacienți. În acest fel, ei vor afla dacă rezultatele obținute în urma primului studiu pot fi reproduse și aici. Un test de sânge pentru fibromialgie ar putea fi lansat pe piață peste aproximativ 5 ani, crede Hackshaw. Studiul a fost publicat în Journal of Biological Chemistry.

Fibromialgia este o boală caracterizată prin durere cronică la nivelul oaselor și mușchilor, însoțită de extenuare și tulburări de memorie sau de dispoziție. Afecțiunea duce la amplificarea oricărui stimul dureros, pentru că modifică modul în care creierul procesează semnalele dureroase.

Boala apare uneori după o traumă fizică sau după un eveniment stresant, dar e posibil să se instaleze și treptat, fără a fi declanșată de ceva anume. Femeile sunt afectate mai des ca bărbații. Boala se manifestă în special prin dureri cronice și intense de cap, anxietate, depresie, dar și prin manifestări similare sindromului de colon iritabil.

Din păcate, studiile arată cu 3 din 4 pacienți cu fibromialgie nu primesc diagnosticul corect. Chiar și cei care află de ce boală suferă, trebuie să aștepte în medie 5 ani de la apariția simptomelor până la identificarea corectă a afecțiunii. Nu există tratament pentru fibromialgie, dar un diagnostic rapid și corect este important, pentru că va ajuta la ameliorarea simptomelor. Terapia recomandată include exerciții fizice și tehnici de relaxare și de reducere a stresului.

Sursa: MedicalXpress

Citește și Un nou test de sange poate diagnostica un cancer ovarian nedetectabil