Cercetătorii au descoperit întâmplător un tratament împotriva pierderii părului

Efectul secundar al unui medicament imunosupresor ar putea fi salvarea pentru bărbații care caută un tratament împotriva pierderii părului.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Manchester a identificat întâmplător un potențial tratament eficient pentru combaterea calviției. Oamenii de știință au observat un efect advers al unui medicament recomandat pacienților care au făcut un transplant de organe sau grefe de piele.

Cyclosporin A este un imunosupresor, adică medicament care diminuează sau suprimă reacțiile imunitare ale organismului, în cazul unui transplant sau în bolile autoimune. Această subtanță are multe efecte adverse neplăcute, printre care și creșterea exagerată a părului pe cap și pe corp. Hipertricoza este o problemă serioasă pentru o persoană cu podoaba capilară intactă, dar pentru bărbații care suferă de alopecie (chelie) ea poate un tratament împotriva pierderii părului.

Vezi și Cum să îmbătrânești sănătos. Ce poți face ca să contracarezi afecțiunile înaintării în vârstă

Cercetătorii au analizat mai multe mostre de păr donate de persoane care au făcut tratament cu Cyclosporin A (CsA). Astfel, ei au observat că medicamentul inhibă o anumită genă, numită SFRP1, care determină blocarea creșterii țesuturilor, mai ales creșterea părului. Dacă această genă este dezactivată, părul va crește chiar mai mult și mai bogat ca în mod normal.

De aceea, folosirea acestei substanțe ar putea duce la obținerea unui tratament împotriva pierderii părului cu adevărat eficient. În prezent, persoanele care suferă de această afecțiune nu au prea multe opțiuni: pot lua două medicamente sau pot recurge la transplant de păr. A doua soluție este costisitoare și invazivă, în timp ce actuala terapie cu medicamente nu este eficientă de fiecare dată.

Cercetătorii speră că poată începe testele clinice pentru a verifica efectul noului medicament, CsA, în cazul persoanelor cu alopecie. Alopecia este o boală care afectează în special bărbații, deși uneori apare și la femei. Pierderea părului poate avea un efect psihologic devastator asupra pacientului.

Studiul a fost publicat în revista științifică Plos Biology.

Sursa: Manchester.ac.uk, IFL Science

Citește și Speranță pentru bolnavii de leucemie: măduvă osoasă artificială, creată în laborator