De multe timp, cercetătorii încearcă să conceapă tratamente fără efecte secundare, dar până de curând acesta pătrea un vis imposibil. Noile tehnologii vor fi însă soluția mult așteptată și în acest domeniu.
Oamenii de știință de la Universitatea din California, San Diego, au reușit o performanță incredibilă: au administrat medicamente direct în stomac, prin intermediul nanoboților. În acest fel, vom putea avea în sfârșit tratamente fără efecte secundare sau cu efecte adverse mult mai suportabile.
Este pentru prima dată când mașinării microscopice sunt folosite pentru a se deplasa singure în interiorul unei ființe vii, ca să administreze medicamente. Cercetătorii au folosit un cobai, care a ingerat nanoboții, aceștia ajungând astfel în stomac. Mașinăriile minuscule s-au deplasat apoi, în interiorul organismului, cu ajutorul unor bule de gaz, formate prin reacția chimică dintre nanoboți și conținutul stomacului.
Vezi și 10 tehnologii disruptive care vor transforma industria farmaceutică
Cum au fost administrate medicamentele prin intermediul nanoboților
Nanoboții folosiți aveau aproximativ 20 micrometri lungime și 5 micrometri în diametru, erau de formă tubulară și acoperiți cu un strat de zinc. Acest înveliș din zinc a reacționat în stomac cu acidul clorhidric din sucurile digestive, formând bule de hidrogen care au propulsat nanoboții asemeni unor rachete.
Deplasându-se cu o viteză de 60 micrometri pe secundă, nanoboții au ajuns la mucoasa stomacului, de care s-au fixat. Astfel, ei au furnizat substanțele pe care le conțineau direct în țesut. Tratamentul administrat în acest fel a fost foarte eficient, pentru că nanoboții au rămas fixați pe mucoasa stomacului până la 12 ore. Testele ulterioare au demonstrat că nanoboții nu au afectat în vreun fel țesutul, iar tratamentul furnizat astfel nu a avut efecte secundare.
Îți recomandăm și Tratament revoluționar pentru diabet: transplant cu celule stem
Acest experiment este primul în care au fost implicați nanoboți care s-au deplasat singuri, fără să fie nevoie de o sursă exterioară pentru propulsarea lor. Este o dovadă că pe viitor, prin această metodă, vor putea fi administrate cu mare precizie medicamente, care vor fi direcționate țintit, spre un anumit organ.
Desigur, este nevoie de multe teste similare, pentru ca noua tehnică să fie aprobată pentru furnizarea de tratamente fără efecte secundare. Din păcate, în prezent administrarea unor doze mari de medicamente este foarte dificilă, din cauza efectelor adverse pe care le au substanțele.
Cercetarea a fost publicată în revista ACS Nano. Deocamdată nu se știe când vor începe experimentele pe voluntari umani.
Sursa: New Atlas
Citește și Inteligența artificială poate estima corect riscul de deces al unui bolnav